Alecta skriver ned värdet på Heimstaden Bostad – med 12,7 miljarder

Pensionsjätten Alecta skriver ned värdet på krisande bostadsbolaget Heimstaden Bostad med hela 12,7 miljarder kronor, meddelar Alecta i sitt bokslut.

ANNONS
|

I sitt bokslut över 2023 meddelar skandalomsusade pensionsbolaget Alecta att värdet på innehavet i det krisande bostadsjätten Heimstaden Bostad skrivs ned med 12,7 miljarder kronor. Eller 25 procent av innehavet, uppger Alecta i sitt bokslut.

”Heimstaden Bostad, Alectas största enskilda innehav där cirka 50 miljarder kronor investerats, påverkades negativt av ränteuppgången. Det ledde till en betydande värdenedgång för Alectas aktieinnehav i bolaget”, skriver Alecta i en kommentar i bokslutet.

Investeringen i Heimstaden Bostad, som tidigare köpte en stor del av Roger Akelius fastighetsportfölj i uppmärksammad jätteaffär, är inte det enda innehavet som skakade pensionsjätten rejält under fjolåret.

Utredningar och misstänkt korruptionsbrott

Investeringar i tre amerikanska banker på omkring 20 miljarder kronor blev värdelösa sedan bankerna kollapsade i samband med en bankrusning som följd av det kraftigt stigande räntan.

ANNONS

Bankägandet samt investeringen i Heimstaden Bostad föranledde två separata undersökningar samt en förundersökning om misstänt korruptionsbrott. Därtill tvingades vd och styrelseordförande från sina poster.

– 2023 var ett mycket turbulent år som skapade en betydande förtroendekris för Alecta. Vi har genomfört ett flertal åtgärder, men är fullt medvetna om att det kommer att ta tid och kräva hårt arbete att återfå kundernas förtroende, säger Peder Hasslev, vd Alecta, i bokslutet.

Onsdagens pensionssmäll följer på en redovisad mångmiljardförlust för Heimstaden Bostad i bokslutet publicerad under tisdagen.

Utöver slopad utdelning tvingas bostadsbolaget till nedskrivningar i fastigheter på 31,1 miljarder kronor. Förlusten efter skatt uppgick till 24,9 miljarder kronor för 2023.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS