Mikael Berglund, moderat kommunalråd.
Mikael Berglund, moderat kommunalråd.

Ale näst bästa klättrare i landet

ANNONS
|

Dialog och samverkan mellan företagare och kommunens politiker och tjänstemän är framgångsreceptet, enligt moderata kommunalrådet Mikael Berglund.

- Vi är jätteglada och stolta förstås. Men det är ingen slump att vi klättrat uppåt på topplistan, utan vi har medvetet arbetat med detta, säger han.

Under hela mandatperioden sedan senaste valet har Ale klättrat 166 placeringar på rankinglistan och är därmed den framgångsrikaste av Göteborgsregionens kommuner.

En bidragande orsak är det näringslivsråd, som kommunen och företagarna bildat tillsammans, som nu är remissinstans för politiska beslut, och där företagarna kan väcka frågor om vad som behövs för att gynna företagande.

- Viktigt för framgångarna har också varit att det råder politisk enighet på alla punkter som rör näringslivet. Det ger en långsiktighet som är nödvändig för företagarna, säger Mikael Berglund, som menar att den politiska enigheten är ett resultat av den dialog som alla parter arbetat för.

ANNONS

- Om vi inte ser samma problem så kan vi ju inte lösa dem. Vi har helt enkelt lyssnat på företagarnas önskemål.

De stora infrastruktursatsningarna med pendeltåg och motorväg, närhet till E 6 och privat hamn i Surte för lastning och lossning av gods gjorde i år Ale till bästa kommun i landet, när det gäller kommunikation och transporter.

- Men ett gott företagsklimat följer inte automatiskt, utan det måste man jobba med. Det krävs dialog och samverkan där alla parter bidrar, säger Mikael Berglund.

ANNONS