Roger Akelius har köpt 24,4 procent av Sveriges största friskoleföretag.
Roger Akelius har köpt 24,4 procent av Sveriges största friskoleföretag. Bild: Filip Landqvist

Akelius vill stoppa aktieutdelning i Academedia

Roger Akelius är nu delägare i en av Sverige största friskolekoncerner, Academedia, det rapporterar Dagens Industri. Han blir då huvudägare i 800 friskolor och säger att han nu vill slopa avkastningskraven.
– Om jag får bestämma så blir det ingen utdelning, säger Roger Akelius till DI.
När Stockholmsbörsen öppnade föll Academedias aktie med omkring tio procent.

ANNONS
|

Fastighetsmiljardären Roger Akelius har köpt 25 802 981 aktier inom friskolekoncernen Academedia av Mellby Gård, det rapporterar Dagens Industri. Affären gick på totalt 1,68 miljarder kronor och innebär att Roger Akelius nu äger 24,4 procent av koncernens aktier. Konkret berörs 800 skolor inom grundskola och gymnasium.

Academedia äger bland annat Drottning Blankas Gymnasieskola, Cybergymnasiet och Donnergymnasiet.

Som delägare vill Roger Akelius totalförändra utbildningen på skolorna. Han vill se skolklasser på sex barn per grupp, dra ner på dokumentationen och helt slopa avkastningskraven

– Om jag får bestämma så blir det ingen utdelning. Generellt är utdelning en brist i matematik-kunskaper. För friskolor är det viktigare att hjälpa lärare och elever än att ge utdelning, skriver Roger Akelius i ett mejlsvar till DI.

ANNONS

Han dissar även betyg och säger att lärare inte ska behöva hantera tjatande föräldrar som vill påverka betygsättningen.

Att ge sig in i skolvärlden är inte helt nytt för Roger Akelius. Han kallar sig för pedagogiknörd och har utvecklat läroböcker för Unicef. Och nu tar han sig an friskolesystemet.

– Min dröm är att kunna visa att tusentals fler elever är godkända efter nian, att tusentals fler klarar högskoleprovet, att barn till invandrare kan skriva och räkna på svenska och att mobbningen i skolor minskas radikalt, säger han till DI.

LÄS MER:Svartedalsskolan har mest nöjda elever i Göteborg

LÄS MER:Skolkoncernens nya milstolpe – 100 000 elever

LÄS MER:Academedia delar ut mer av vinsten till ägarna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS