Affärsmannen Jihad Mohammad kritiseras för inlägg på sociala medier

Affärsmannen Jihad Mohammad har köpt Nevs elbilsprojekt Emily GT och lovat en ny ”storhetstid” för den gamla Saab-fabriken. Nu uppmärksammar TTELA att Mohammad refererat till förintelseförnekare och spridit inlägg på sociala medier med bilder på råttor med israeliska flaggor.
– Varför skulle det ha något med judar att göra? Flaggan har inget med judar att göra. Israel är inte judar, säger Jihad Mohammad till GP.

ANNONS
|

I december blev det klart att Jihad Mohammad, en kanadensisk-libanesisk affärsman, köpte upp Nevs elbilsprojekt Emily GT samt bilpodden Pons. Nevs hade tidigare under 2023 fått varsla nästan alla anställda, sedan ägaren – kinesiska fastighetsjätten Evergrande – hamnat på obestånd. Nevs är arvtagaren till gamla Saab Automobile, men aldrig kommit igång med bilproduktion i någon större skala igen i Trollhättan.

När GP frågade om planerna sa Mohammad:

– Min vision är att börja producera bilar och att det ska bli en ny storhetstid för Trollhättan.

Den fortsatta resan har varit skakig, sedan det kom uppgifter om att affärsmannen i stället ville tillverka elbilen Emily GT i Italien, något han sedan förnekat. Det har också ifrågasatts om han har några finansiella muskler för att kunna starta bilproduktion i större skala.

ANNONS

Delade inlägg av råttor med israeliska flaggor

Nu avslöjar TTELA att Jihad Mohammad har delat en rad inlägg på sociala medier som, enligt experter, visar anti-semitiskt innehåll. Utöver dessa inläggen tar Mohammad upp Israels pågående krig med Hamas och de många civila palestinier som har dött – och delar information om elbilsföretaget han driver. GP har också tagit del av inläggen.

Bland annat uppmärksammar TTELA att Jihad Mohammad delat ett inlägg med citat från den australisk-brittiske debattören Michèle Renouf, som är känd för att ha försvarat ledande förintelseförnekare och deras slutsatser. I inlägget skriver Mohammad bland annat: ”Renov anser att judarna ljög som vanligt när de under andra världskriget hävdade att de desperat behövde Palestinas land.”

I ett annat inlägg på Linkedin ses två män med palestinasjalar sopa undan råttor med israeliska flaggor framför klippmoskén i Jerusalem. Just att jämföra judar med råttor är en känd form av antisemitism, konstaterar Jonathan Leman på organisationen Expo till TTELA.

– När det gäller demonisering av judar har de framställts som skadedjur. Det har vi sett under historien och inte bara i Nazityskland. Att beskriva judar som råttor, fästingar och blodiglar har i den allra grövsta antisemitismen varit ett sätt legitimera mord och förföljelse. Därför beskriver man dem som icke mänskliga.

ANNONS

Judar påstås ha dödat Kennedy

Mohammad har också delat en video på yrkesnätverket med konspirationsteorin att det skulle ha varit israeliska underrättelseorganisationen Mossad och amerikanska judar som låg bakom mordet på USA:s president John F Kennedy.

– I dessa föreställningar beskrivs det som att Israel och judar har hela världen i sin hand. De ligger bakom alla viktiga och omvälvande händelser. På sina sociala medier demoniserar han judar och sprider myter om judisk makt och manipulation, säger Jonathan Leman till TTELA.

Affärsmannen har också kritiserat medier kring rapporteringen av hans elbilsföretag, där han dels kallat enskilda journalister ”sionister” och dels ställt frågan vem som egentligen kontrollerar medierna.

Jonathan Leman på Expo konstaterar i TTELA att en vanligt förekommande antisemitisk konspirationsteori är att en judisk sammansvärjning kontrollerar medierna.

Till TTELA svarar Jihad Mohammad själv att han inte kan vara anti-semit eftersom palestinier också är ett semitiskt folk, vidare hänvisar han till att han har anlitar personer som är judiska samt att Renouf inte förnekar förintelsen. Vidare uppger han till tidningen att hans släktingar fördrevs av Israel 1948, att råttorna syftar på att israel tagit mark som inte är deras vid klippmoskén och att ingen bryr sig om de tiotusentals palestinier som dödats i Gaza. Han frågar också TTELA vem som äger tidningarna i Sverige och får svaret att tidningen ägs av norska Polaris media – samma koncern som äger Göteborgs-Posten.

ANNONS

– En norsk eller israelisk kille? ställer Jihad Mohammad som motfråga.

Detta är antisemitism

Fördomar och fientlighet mot judar. Vanliga antisemitiska myter är att judar skulle vara hämndlystna, blodtörstiga, besatta av pengar eller maktfullkomliga.

Kritik mot Israel är inte antisemitisk. Kritik mot Israel där antijudiska motiv vävs in är däremot antisemitisk. Vanligt är att ordet ”sionister” används synonymt med judar för att sprida antisemitism i det dolda. Sionism är en rörelse för nationellt judiskt självbestämmande och för staten Israels rätt att existera. Antisemitism uttrycks genom påståenden om att ”sionisterna styr världen” eller att ”Israel ska inte existera som stat”.

Exempel på antisemitism:

– Myter om en judisk världskonspiration eller att media/samhället kontrolleras av judar.

– Att anklaga judar för att uppdikta eller överdriva Förintelsen.

– Att förvägra judar rätten till politiskt självbestämmande men samtidigt erkänna andra folkgruppers rätt till det. Exempelvis genom att kräva att staten Israel ska utplånas.

– Att använda dubbla måttstockar, dvs avkräva Israel ett uppträdande som inte avkrävs några andra demokratiska länder.

– Att göra judar kollektivt ansvariga för staten Israels agerande.

– Att jämföra politik i Israel med nazism.

Källa: Forum för levande historia, Svenska kommittén mot antisemitism, International Holocaust Remembrance Alliance.

Uppger att han inte ifrågasätter förintelsen

När GP når Jihad Mohammad hänvisar han, i skriftliga svar, först till svaren till TTELA.

Han försvarar sedan inlägget från Michèle Renouf, som tidigare försvarat förintelseförnekare, med att inlägget inte handlar om förintelsen:

”Det handlar inte om förintelsen utan om mark.” ”Ifall hon förnekar förintelsen är det hennes problem. Jag vet att förintelsen skedde och jag tycker synd om dem, men varför ska jag ansvara för detta när jag inte hade något med detta att göra. Varför ska jag förlora mitt land och mitt hem.”

GP: Den här bilden av råttor med israeliska flaggor. Nazisterna jämförde ju judar med råttor och det ses som en typisk antisemitisk åsikt/bild. Ser du inte det som problematiskt?

– Varför skulle det ha något med judar att göra? Flaggan har inget med judar att göra. Israel är inte judar. Vet du att 50 procent av israeler är muslimer? Men de vill gärna göra det judiskt.

Enligt Utrikespolitiska institutet är drygt tre fjärdedelar av den israeliska befolkningen judar, medan 21 procent räknas som araber som i sin tur antingen är muslimer eller kristna.

Mohammad hänvisar till att bilden visar Klippmoskén i Jerusalem som är en av Islams heliga platser – men där Tempelberget också är en plats med tydliga anspråk från troende judar, kan man tillägga.

ANNONS

Förnekar antisemitism

– Flaggan handlar här om att någon kommer in i ditt hem oinbjuden, då kallar du honom råtta – när han inte är inbjuden så sparkar du ut honom. Bosättarna som kommer in i vår moské är inte välkomna, säger Jihad Mohammad i ett ljudmeddelande.

När det gäller teorin om att Kennedy skulle dödats av judar svarar han GP att han bara ställde en fråga bredvid inlägget: ”Jag ställde en fråga – är detta sant? Jag tog inte ställning eftersom jag inte hade svaret.”

Han vänder sig också emot att han skulle vara antisemit, genom att upprepa för GP att såväl hans advokat som revisor är judar.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS