AB Volvos vd Martin Lundstedt har under måndagsmorgonen stoppat produktionen i fabriken i ryska Kaluga.
AB Volvos vd Martin Lundstedt har under måndagsmorgonen stoppat produktionen i fabriken i ryska Kaluga. Bild: Adam Ihse

AB Volvo stoppar produktionen i Ryssland

Lastbilstillverkaren AB Volvo stänger ned verksamheten i Ryssland och har slutat frakta komponenter och material till fabriken i Kaluga.
– En sammanvägd bedömning av det totala säkerhetsläget, säger presstalespersonen Claes Eliasson.

ANNONS
|

Lastbilstillverkaren AB Volvo har under måndagsmorgonen beslutat sig för att stoppa hela sin verksamhet i Ryssland, det gäller både lastbilstillverkning samt försäljning och service, enligt bolagets presstalesperson Claes Eliasson.

LÄS MER:Volvo Cars stoppar export till Ryssland – färja fick vända

LÄS MER:Börsras och rusande elpriser – så påverkas du av konflikten

– Beslutet är fattat efter en sammanvägd bedömning av det totala säkerhetsläget, av de sanktioner som har införts och de exportkontrollregelverk vi har att hantera, säger Claes Eliasson. Han fortsätter:

– Det handlar inte om några ekonomiska överväganden utan rör snarare den militära konflikten.

Beskedet om att stoppa hela operationen i Ryssland kommer ett par dagar efter att en av Volvos underleverantörer Nordiq vägrat leverera komponenter till den ryska fabriken i Kaluga. Enligt presschefen Claes Eliasson har Volvo beslutat att ställa in samtliga leveranser till Ryssland och fabriken i Kaluga.

ANNONS

– Vi tar inte emot några komponenter eller material i Kaluga, vi har nollat våra system och tar inte emot något gods där längre.

Stoppet av den ryska verksamheten påverkar samtliga anställda i landet, vilket handlar om totalt 1 300, varav 700 fabriksarbetare.

Vad händer med era anställda nu?

– Det är lite för tidigt att svara på det nu. På kort sikt kommer det inte ske någon förändring men ingen vet i nuläget hur länge det här kommer fortgå. Normalt sett när vi kör ett stopp i en fabrik finns det alltid underhåll och reparationer att utföra, men det får vara upp till lokala fabriksledningen att taktiskt besluta om vad de anställda ska syssla med, säger Claes Eliasson.

Planerar Volvo att varsla personalen?

– Nej, inte i nuläget.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS