AB Volvo rapport – orderingången rasar

Vinsten ökar fortfarande men orderingången rasar nu rejält för lastbilsjätten Volvo, visar den rapporten för tredje kvartalet. Men inga nya personalnedskärningar väntar i Tuve.

ANNONS
|

AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 10,1 miljarder kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 9,7 miljarder kronor för samma period förra året, och överträffar därmed analytikernas bedömningar.

Så långt allt fortsatt gott för Volvokoncernen.

– Att prestera elva procent i rörelsemarginal för hela koncernen, i ett kvartal där vi gjort justeringar, tycker jag är ett styrketecken och ett jättebra jobb av alla kollegor, säger Martin Lundstedt, koncernchef och vd för AB Volvo.

– Det är ett jättebra kvartal, säger han och konstaterar att koncernen nu också passerat över en miljon uppkopplade fordon.

Martin Lundstedt, Volvos vd, presenterar företagets tredje kvartalsrapport under en pressträff på Tändstickspalatset i Stockholm.
Martin Lundstedt, Volvos vd, presenterar företagets tredje kvartalsrapport under en pressträff på Tändstickspalatset i Stockholm. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kraftigt fallande orderingång

Men samtidigt faller orderingången ordentligt för lastbilsverksamheten till 35 700 fordon, jämfört med 65 300 tredje kvartalet i fjol – en minskning med 45 procent. Och det är framför allt den på den nordamerikanska marknaden som den vikande orderingången är tydlig under tredje kvartalet – med hela 81 procent.

ANNONS

– Det är inte en sådan stor nedgång i själva marknaden, vi kommer att gå ner från 340 000 till 240 000 lastbilar, men det är fortfarande en effekt av att vi har en väldigt stor orderbok som vi håller på att betar av, säger Martin Lundstedt.

Även i Europa märks konjunkturnedgången från 320 000 lastbilar i år till prognostiserade 275 000 för 2020.

– Vi känner oss väl förberedda. Vi gjorde en justering i samband med semestrarna på den europeiska produktionen och vi tycker att vi har en bra balans för närvarande. Och vi gör samma aktiviteter i Nordamerika. Men vi lever i en cyklisk bransch och vi tar detta på stort allvar. Det är viktigt för oss att visa att vi klarar en konjunkturnedgång, säger Martin Lundstedt.

Inga uppsägningar i Tuve

I samband med avmattningssignalerna i somras varslades cirka 150 anställda på lastbilsfabriken i Tuve om uppsägning, det handlade främst om bemanningsanställda. Men Martin Lundstedt ser inte att det väntar några ytterligare nedskärningar där.

– Det känns som att vi har en god balans i vårt produktionssystem, eftersom vi gjorde de här åtgärderna och gjorde dem i tid. Det är aldrig roligt att behöva göra sådana saker, det handlade om temporärt anställda som vi fick avsluta kontrakten med, men de är ändå jätteviktiga för oss. Men om man ser till nettoeffekten så anställde vi fler under kvartalet än vad vi har dragit ner, för vi fortsätter att förstärka vår utvecklingssida, säger Martin Lundstedt.

ANNONS

Full fart för innovationsarbetet

Även för anläggningsmaskinerna minskar beställningarna, från 16 300 maskiner till 14 900.

Men här har AB Volvo ett ambitiöst utvecklingsprogram för autonoma och elektriska maskiner som företaget visat upp det senaste året. I samband med rapporten aviserar AB Volvo och att man nu också skapar ett helt nytt affärsområde för autonoma transportlösningar.

LÄS MER:AB Volvo ökar takten för självkörande fordon

– Innovationsarbetet går väldigt bra och vi kommer att fortsätta att satsa. Det är därför det har varit så viktigt att vi har förstärkt vår lönsamhet och ökat vår flexibilitet. När det gäller självkörande och elektriska lösningar arbetar vi på för fullt. Vi har en ledande position nu, som vi tänker fortsätta att stärka, så det är full fart framåt, säger Martin Lundstedt.

På bussidan ser det ljusare ut. Leveranserna ökade med 20 procent och Volvo Bussar förbättrade sitt rörelseresultat till 342 miljoner kronor.

LÄS MER:AB Volvo fortsätter att gasa på och slå rekord

LÄS MER:AB Volvo fortsätter sätta nya rekord

Trots ett starkt resultat, reagerade marknaden negativt på orderuppgifterna och Volvoaktien föll med runt fyra procent vid börsöppningen, men började sedan klättra igen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS