AB Volvo betalar yrkesskola

ANNONS
|

- Vi ser det som en långsiktig investering, säger AB Volvos koncernchef Olof Persson till GP.

På DN Debatt skriver Olof Persson:

"Vad vi erbjuder är en ettårig utbildning inom industriproduktion som skall ge deltagarna ett utbildningsbevis och en möjlighet till en framtid inom industrin. Under utbildningstiden får de avtalsenlig lön och en utbildning som gör dem direkt anställningsbara inom produktion.

Vi räknar med att ta in 400 ungdomar per år under tre år, totalt 1200 arbetslösa ungdomar, till en kostnad av cirka 450 miljoner kronor. Vi garanterar ingen anställning när de är klara men å andra sidan ger vi dem en utbildning som gör att de kommer att kunna söka industrijobb både inom och utanför Volvo."

ANNONS

- Det här är fortfarande väldigt mycket i sin linda, men vad det kommer att bli rent praktiskt är att vi bekostar utbildningsplatser på skolor, säger Mårten Wikforss, presschef på Volvo.

- Vi räknar med att de första utbildningarna skall komma i gång till hösten, fortsätter Mårten Wikforss.

Som en bakgrund till åtgärden skriver Olof Persson på DN Debatt:

"Får vi de unga att söka sig en framtid inom industrin kan vi nämligen fortsätta vår expansion och därigenom skapa än fler jobb, både på kollektiv- och tjänstemannasidan. Att kunna behålla och utveckla vår produktion i Sverige är även viktigt för den stora verksamhet inom forskning och utveckling som vi har här. Om vi däremot inte förmår attrahera de unga till våra produktionsenheter kommer vi att få svårt att klara hela vår kompetensförsörjning och därmed också försämrade möjligheter att skapa nya jobb.

Utan unga klarar sig industrin inte i längden – utan industrin klarar inte arbetsmarknaden att hantera den ökande ungdomsarbetslösheten. För den omdiskuterade och synnerligen viktiga frågan om ungdomsarbetslösheten har industrin därmed en viktig roll att spela och vill man hårdra det skulle man till och med kunna säga att unga som väljer att söka sig till industrin har en möjlighet att vara med och skapa fler möjligheter för sina jämnåriga."

ANNONS

I onsdagens pappers-GP utvecklar Olof Persson sina tankar vidare. Läs också inför årsstämman som hålls på Liseberg.

ANNONS