50 spartips för bättre ekonomi

ANNONS
|

1 Betala alla räkningar i tid slipp och påminnelseavgifter.

2 Amortera på lånen, minska räntekostnaderna och bli mer uthållig när räntan höjs.

3 Välj lägre avgifter på dina fonder. Jämför gärna på www.morningstar.se. Där finns också betyg på fonderna. Titta på www.fondkollen.se. Det är Fondbolagens förening som ligger bakom och nyttig läsning även för nybörjare i fondvärlden. Betala överhuvudtaget inte dyra avgifter i onödan på pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar med mera. Sparar du till exempel 500 kr/mån i tio år och har en procent i avgifter så har du betalat nästan 3600 kronor i avgifter när spartiden är slut. Är avgifterna tre procent så har du istället betalat nästan 10 800 kronor i avgifter.

ANNONS

4 Gå eller cykla ibland istället för att ta bilen. Bra för både plånbok och hälsa. Och måste du ta bilen, samåk gärna med andra och dela kostnaderna.

5 Vad betalar du för telefonin? Och teven? Hur många kanaler behöver du egentligen? Här kan finnas pengar att spara.

6 Rensa i förråden och sälj på loppis. Man brukar säga att en vanlig familj kan få ihop bortåt 20 000 kronor på en ordentlig rensning.

7 Håll dig frisk. Det kostar att vara sjukskriven, med karensdagar och sjukpenning.

8 Om du behöver ha bil, köp en som är några år gammal. Då är det mesta av värdeminskningen avklarad men reparationsbehovet ändå inte stort. En helt ny bil tappar annars närmare halva värdet de första åren. Så i stället för att stirra dig blind på bränsleförbrukningen, räkna på vad värdeminskningen kostar dig och se till att minimera den.

9 Köp en vacker möbel med många år på nacken. Njut av att använda den och om ett antal år kan den ha stigit värde. Antikviteter gör ofta det.

10 Spara på ett sätt som passar dig. Räntesparande, på konto eller i exempelvis räntefonder, är relativt tryggt men ger inte lika hög avkastning som aktiesparande kan ge. Det sistnämnda till högre risk.

ANNONS

11 Välj kvalitet, som håller och var inte dumsnål. Då slipper du köpa nytt, gång på gång. Det blir bara dyrt.

12 Underhåll och sköt om dina saker. Väntar du för länge så kostar det väldigt mycket mer att få dem i skick igen. Risken är att du måste slänga och köpa nytt.

13 Mathandla när du är mätt, gör matlådor av middagsresterna och småät inte en massa skräp som bara kostar pengar.

14 Jämför elbolagens priser och byt till ett billigare bolag. Och vad har du för elavtal? Rörligt pris, fast pris, någon av alla kombinationer med både rörligt och fast pris – eller kanske det dyra tillsvidarepriset? Se över och välj det som lämpar sig bäst för dig och din bostad.

15 Köpstoppa! Handla bara mat, mediciner och det mest nödvändiga. Du kan spara stora summor varje månad. Det är dessutom nyttigt att se hur man konsumerar och du lär få ”bestående men” – det vill säga handla mer eftertänksamt resten av livet. Det är i alla fall en erfarenhet de som provat köpstopp har.

16 Bor du stort? Hyr ut ett rum. Du kan ha hyresinkomster för upp till 50 000 kronor per år utan att behöva skatta för dem.

ANNONS

17 Öva på att räkna rätt. Begreppet räntor har vi hyfsad koll på men vi är betydligt sämre på prisökningar. Allra sämst är vi på avkastning. Bland svenskarna är det varannan som har koll på de grundbegreppen. Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Avanza.

Claes Hemberg är sparekonom på Avanza:

–Av all matematik vi lär oss så är ränta och avkastning de som vi använder när vi gör de stora affärerna i livet: boendet och sparandet. Dem kan vi också påverka. Säg det till barnen, och er själva. Och öva på att räkna. Det ger färdighet.

Testa dig själv!

Hur mycket stiger eller minskar värdet på en 100-lapp om du har två procents i ränta under ett år?

Hur påverkas värdet på ditt räntesparande om du samtidigt har prisökningar på två procent?

Vilket sparande ger generellt lägst risk: en aktie eller en aktiefond?

Facit: Det stiger med två kronor. Det tappar två procent. En aktiefond.

18 Var om dig och kring dig. Fråga, jämför och tänk efter innan du slår till på olika erbjudanden. Be att få återkomma. Om en säljare kontaktar dig och säger att erbjudandet bara gäller idag, då ska du definitivt dra öronen åt dig.

ANNONS

19 Trogen kund lönar sig sällan att vara. Tänk efter. Hur många erbjudanden om billiga mobiltelefoner, gratis digitalboxar eller weekendresor får du från dem som du redan köper tjänster av?

20 Var otrogen även mot bankerna, spela ut dem mot varandra så du får bättre in- och utlåningsränta.

21 Betala med e-faktura eller autogiro och slipp onödiga avgifter.

22 Välj bort eller dra åtminstone ner på dyra ovanor som rökning, snusning, alkohol, onödig shopping, spel och så vidare. Här finns många sköna tusenlappar att spara.

23 Låt inte pengarna stå kvar för länge på lönekontot till ingen ränta. Öppna ett sparkonto om du vill ha säkra besparingar. Väljer du att spara hos någon av nischbankerna så kan du få högre ränta. Kolla bara att kontot har insättningsgaranti.

24 Byt jobb - det är en bra lönehöjare. Och se till att du har tjänstepension på jobbet. Om inte, förhandla dig till en extra pension med arbetsgivaren. Om du tjänar under inkomsttaket på cirka 35 000 kronor per månad så sätts normalt av ungefär 4,5 procent av din lön till tjänstepensionen. Det kan alltså röra sig om upp emot 18 000 kronor på ett år - och ännu mycket mer om du tjänar över inkomsttaket.

ANNONS

25 Lär dina barn att handskas med pengar. Det är något de har glädje av hela livet. Lär dem även att uppskatta pengars värde, vilka roliga upplevelser du kan få för pengar och vilken frihet en sparad slant ger.

26 Undvik hel- och halv- fabrikat. Laga maten själv, det blir billigare och förhoppningsvis godare.

27 Bli en bra löneförhandlare. Framhåll vad du kan göra företaget och visa att du vill utvecklas.

28 Leta kläder i secondhand affärer, på loppisar och på vintagesajter på nätet. Du får en personlig stil till en rimlig peng.

29 Bojkotta standby-knappen. Stäng av alla elektriska apparater ordentligt istället. Det spar du ström och pengar på.

30 Ha rätt lufttryck i däcken. Det spar bensin och pengar. Lär dig köra mjukt och följsamt också, så drar bilen också mindre bränsle. Använd motorvärmaren, om du har en sådan. Serva bilen i rätt tid, så håller den sig i skick och behåller värdet bättre.

31 Leta billigaste och bästa försäkringarna för ditt behov. Betala heller inte för försäkringar som du inte behöver. När du reser, till exempel, så räcker hemförsäkringens reseskydd väldigt långt.

32 Lägg inte alla ägg i samma korg. Sprid ditt sparande så sprider du samtidigt risken.

ANNONS

33 Det lilla blir mycket. Glassen, chokladbiten eller kaffet på vägen hem från jobbet – när du är hungrig och inte kan hålla dig - kostar stora summor på ett år.

34 Kvitta vinster och förluster mot varandra när du deklarerar och betala en lägre skatt. Kolla överhuvudtaget deklarationen så att alla uppgifter är riktiga och inga fattas.

35 Utbilda dig. Det lönar sig i längden.

36 Gå igenom alla dina inkomster och utgifter en gång varje år. Gör en storstädning. Rensa bort det som är onödigt och lägg pengar på det du verkligen vill.

37 Om du har pensionssparanden av olika slag med efterlevande- eller återbetalningsskydd. Se över dem och ta bort skydden när de inte behövs längre. De kostar dig i minskad pension annars.

38 Spara inte i sparprodukter som du inte förstår. Det finns en hel del komplexa sparprodukter med inte sällan höga avgifter. Om du inte vet hur de fungerar - välj andra.

39 Köp inte alltid nytt. Begagnat kan fungera utmärkt, i synnerhet till barnen som växer ur grejorna snabbt. Det är miljövänligt också.

40 Det doftar underbart, är gott och billigt. Baka ditt eget bröd.

ANNONS

41 Även om det är skralt i kassan och du bara måste åka iväg på solsemestern eller köpa nya köksbordet – ta inga dyra lån för att finansiera det hela. Avstå hellre och spara istället, så kan du köpa det du vill senare. Då känns det bra att använda egna slantar. Lånar du så är det inte säkert att du har pengar att betala igen med och då kan räntan bli ännu högre, och lånet ännu dyrare.

42 Extra produktförsäkringar som du erbjuds att köpa när du handlar exempelvis en ny teve är ofta onödiga. Om det är fel på det du köpt så kan du klaga i upp till tre år efter köpet, enligt Konsumentköplagen. Varan kan också ha garanti och har du hemförsäkring så kan den ge skydd om teven till exempel välter.

43 Använd vattenkokare, duscha snabbare, byt till lågenergilampor – många bäckar små gör elräkningen lägre.

44 Se upp med långa samtal i mobilen utomlands, och även när andra ringer till dig från Sverige. Det är generellt dyrare att ringa utomlands än inom Sverige. Från och med januari 2015 betalar du dessutom 25 procent moms på utlandssamtalen.

45 Starta ett regelbundet sparande. På konto, i fonder eller aktier – eller det som passar dig bäst. Då sparar du utan att det märks så mycket.

ANNONS

46 Gör av med pengar på det du verkligen vill ha eller göra. Då blir du lyckligare och rikare, i varje fall på upplevelser.

47 Begär jämkning av skatten om du har lån eller har kostnader för jobbresor.

48 Se över alla lån och krediter. Kan du slå samman dina lån och få bättre villkor?

49 Isolera huset så inte dyrbar värme sipprar ut i onödan. Utnyttja ROT-avdraget som staten bjuder på. Läs mer på Skatteverkets hemsida skatteverket.se.

50 Se till att ha koll på pensionen, prognosen gör du på minpension.se. Då kan du spara extra om det behövs.

ANNONS