40 miljoner borta för Fly Me

ANNONS
|

En transaktion på drygt 40 miljoner kronor är central i utredningen om Fly Me. Den var med stor säkerhet en av orsakerna till att revisorn hoppade av sitt uppdrag.

Nu kan GP visa ett händelseförlopp som innebär att huvudägaren använde flygbolagets och de andra aktieägarnas pengar för att själv skaffa sig kontroll över aktiemajoriteten.

Samstämmiga bedömningar från personer som följt Fly Me gör det troligt att detta tillvägagångssätt kan ha använts.

- Det mesta talar för att detta är det verkliga scenariot. I så fall är det en direkt parallell till Trustor-affären, säger Gunnar Ek, chef för Aktiespararnas intressebevakning.

ANNONS

Ingen förklaring till aktieköpet

Resonemanget bygger på samband i tid och transaktioner mellan huvudpersonerna i Fly Me.

Kontanterna som Fly Me skickade till britten John Robert Porter för det kritiserade aktieköpet i River Don var nästan på öret lika mycket som Christen Ager-Hanssen samtidigt behövde för att köpa ut islänningen Pálmi Haraldsson ur Fly Me:

40 miljoner kronor.

Så mycket pengar förfogade inte den finansiellt svage Ager-Hanssen över enligt tillgängliga ekonomiska rapporter.

Det har inte presenterats någon övertygande förklaring till varför Fly Me skulle köpa, och förtidsbetala, 25 procent av aktierna i River Don.

Bekräftar försäljningen

Men genom denna affär kan Ager-Hanssen ha skaffat sig det kapital han behövde.

I isländska tidningen Morgonbladid bekräftar Pálmi Haraldsson att han fick 40 miljoner svenska kronor av Ager-Hanssens bolag Cognition för sina 20 procent av Fly Me, när han klev av som ägare i september i fjol.

På presskonferensen i onsdags preciserade Fly Mes styrelseordförande Björn Olegård tidpunkten för när 40 miljoner kronor betalades ut till John Robert Porter. Det skedde i september.

Samma månad bildade Christen Ager-Hanssen ett bolag tillsammans med Porter.

Det fick namnet Cognition Capital och blev stor ägare i Fly Me.

Flödet mellan Fly Me, Porter, Ager-Hanssen och Pálmi Haraldsson beskrivs i faktarutan.

ANNONS

I klartext ställs frågorna så här:

Använde Christen-Ager Hanssen Fly Mes pengar - som många småaktieägare pumpade in nyemissionen - för att köpa en aktiepost i Fly Me åt sig själv?

Och var John Robert Porter mellanhand för att betala Pálmi Haraldsson?

Oklart värde på aktierna

Fly Mes behållning av affären blev 25 procent av aktierna i River Don som i sin tur äger 51 procent av det lilla brittiska flygfraktbolaget Global Supply Systems.

Enligt styrelsen i Fly Me handlar det om ett lönsamt företag, men det är en uppgift som inte är verifierad. Det verkliga värdet på aktierna är därför oklart.

GP har inte kunna fråga vare sig John Robert Porter eller Christen Ager-Hanssen. Ingen av dem går att få tag på.

40-miljonersaffären

ANNONS