Över 300 passagerare strandsatta efter coronautbrott på Stena Line-färja

Mer än 300 passagerare hölls kvar på en av Stena Lines färjor över natten efter att flera besättningsmedlemmar testat positivt för covid-19. Färjan som skulle åkt från Birkenhead till Belfast kunde först utrymmas under onsdagsmorgonen.
– Vi gick till vår kabin för att sova och informerades inte om några problem förrän vid halv fyra på morgonen, säger en av passagerarna till BBC.

ANNONS
|

Det var under natten till onsdagen som en av Stena Lines färjor, Stena Edda stoppades från att resa från Birkenhead i Liverpool till Belfast. Detta efter att sex medlemmar i besättningen testats positivt för covid-19, det rapporterar BBC.

Upp till 322 passagerare hade redan installerats på färjan, en kvinna som BBC pratat med berättar att de fick informationen om utbrottet sent på natten.

– Vi gick till vår kabin för att sova och informerades inte om några problem förrän vid halv fyra på morgonen, säger hon.

Det var fem timmar efter att färjan skulle ha lämnat hamnen. Först vid 07.45 på onsdagsmorgonen fick de ytterligare information om att de skulle få flyttas över till en ny färja.

ANNONS

LÄS MER:Stena Line sjösätter två nya färjor – för 700 miljoner

LÄS MER:Kungen om pandemin: "Vi har misslyckats"

Har milda symtom

Samtliga passagerare ska nu ha fått lämna färjan och alla 53 besättningsmedlemmar testas för covid-19. De sex som testats positivt ska enligt Stena Line endast ha milda symtom och ytterligare 15 stycken ska ha inlett självisolering efter att ha identifierats som nära kontakter till de smittade.

Alan Cogan var en annan av passagerarna som talade med BBC. Han berättar att många var oroliga efter beskedet ombord, men att personalen hade varit vänliga och stöttande.

– Vi har alla bilden av vad som hänt med andra färjor runt om i världen när passagerare testat positivt. De blir strandade och får inte gå av. Det hade varit en mardröm, det är inte den mest bekväma båten precis, säger han.

LÄS MER:Stena Line återupptar passagerartrafik

LÄS MER:Enorm ökning av corona i Göteborgs avloppsvatten

Agerat enligt rederiets manual

Enligt Stena Lines presschef Carl Mårtensson testar de alltid all besättning innan de går ombord på färjorna. De har rutiner ombord och en manual för smittsamma sjukdomar som personalen har agerat helt i enlighet med genom att isolera och testa.

– Med tanke på den smittspridning vi har i samhället idag har vi det som rutin att ta temperatur och vid symptom tas alltid antigentest. Nu var det sex i besättningen som testade positivt men de ska inte ha haft nära kontakt med passagerarna vilket gjort att vi nu kan låta de passagerarna åka vidare med Stena Mersey under onsdagseftermiddagen, säger han.

ANNONS

Färjan Stena Edda kommer nu totalsaneras med hjälp av ångmaskiner och när den får lämna hamnen är upp till de lokala myndigheterna.

Under torsdagen meddelade Stena Line att färjan kunnat återtas i trafik. Ytterligare en besättningsmedlem ska även ha testat positivt för coronaviruset efter att samtliga 53 testats.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS