Öppen kultur grogrund för vetenskapligt nav

Astra Zeneca ville hyra ut lokaler. Drygt två år senare består Bio Venture Hub av 21 företag. Forskningshubben har resulterat i 32 kliniska studier och tre börsintroduktioner.

ANNONS
|

På en yta av 2 400 kvadratmeter,mitt i Astra Zenecas stora anläggning,arbetar ungefär 100 personersom har helt andra arbetsgivare. Ennästan otänkbar tanke för bara någraår sedan. Men nu är det öppenhet,transparens och delad kunskapoch utrustning som gäller.

– Företagen som flyttar in härkommer till en unik miljö. Här finns2 600 väldigt kvalificerade medarbetaremed 50 olika nationaliteter.Men det är inga startups som kommerhit. De flesta har tagit stegettill produktutveckling. Det handlarinte om öppen innovation, utan allahar sina patent klara och nu ska deskapa värde av uppfinningen, sägerhubbchefen Magnus Björsne.

Det är alltså inte vilka life sciencebolagsom helst som får flytta in.

ANNONS

– Nej, dels måste vi tro på derasvetenskap, dels ska de vara finansierade.

Men vi tittar också på hurde kompletterar det befintliga ekosystemeti hubben, säger MagnusBjörsne.

För Astra Zenecas del innebärhubben en övning i att skapa eninnovativ kultur som dessutom ärmycket öppnare än tidigare. Deti sin tur gör företaget attraktivaresom arbetsgivare.

Q & Q LABS bistår mindre läkemedelsbolagmed produktutvecklingmed hjälp av avancerad laboratorieutrustning.

– Vi erbjuder unika tjänster inomanalytisk kemi. De kräver tung instrumenteringsom är väldigt kostsamför ett litet bolag att köpa, sägervd Rickard Wahlström.

Trots att hubben egentligen interiktade sig mot tjänsteföretag fickQ & Q Labs ett positivt svar på sinförfrågan.

– Jag tror att Astra Zeneca såg ettvärde i att ha ett bra analyslabb påplats. Och vi är tacksamma för att vifick möjligheten att flytta hit, sägerRickard Wahlström.

MEDICINTEKNIKFÖRETAGET Promimicsaffärsidé är att belägga olikatyper av implantat med en 20 nanometertunn yta av hydroxiapatit(en mineral som bygger upp benvävnad).Formen och strukturenpå kristallerna gör att implantatetväxer sig snabbare in i kroppensben.Metoden används inom rygg- ochtandkirurgi, men även för ledimplantati fingrar och tår.

– Vi är i ett expansivt läge mednya kunder på väg in. Det kännssom att marknaden är redo för enså tunn yta nu, säger vd MagnusLarsson.

Att tillhöra forskningshubbenhar varit nödvändigt för företagetsutveckling.

ANNONS

– Ja, här har vi fått tillgång tillen kommersiell labbmiljö i världsklasssom inte finns någon annanstansi Göteborg. Jag tycker ocksåatt hubben är en bra möjlighet försmå bolag att ta sig framåt genomsamarbeten, säger Magnus Larsson.

ÄVEN UPPSALABASERADE CorlineBiomedical jobbar med ytbeläggningav medicinska produkter somstentar och kateter. Nu bedriver man preklinisk forskning om att användaheparinbaserade substanser,som bland annat motverkar koagulering,även på levande organ för attskydda mot reaktioner.För ett par år sedan bildades dotterbolagetCorline Pharma somplacerades i hubben i Mölndal. Bolagetska fokusera på medicin somges direkt till patienter.

– Då är det här en bra miljö attsitta i. Vi har fått bra rådgivning närvi skulle köpa råmaterial och anlitalaboratorier, säger konsulten StefanPierrou.

Som tidigare forskare på AstraZeneca slås han av hur hubben bidragittill öppenhet och samarbete:

– Ibland kändes det som att jobbai en fästning. Nu har man insett atthemlighetsmakeriet inte ska överdrivasoch att man kan vara öppenmed mycket. Det har skett enfantastisk utveckling och jag troratt hubben kan locka talanger tillnorra Europa.

LARS JOHANSSON OCH JohannesHulthe slutade på Astra Zenecasommaren 2014 för att starta Antarosdär de nu jobbar som forskningschefrespektive vd. I dagarbetar närmare 30 personer i företagetsom erbjuder läkemedelsindustrinavancerad avbildningsteknikmed hjälp av magnetkameraoch positronemissionstomografi,PET.

– Man ser tidigt vad som händeri kroppen vid medicinering. Detär väldigt bra när man forskar omkroniska sjukdomar som diabetesoch hjärt- och kärlsjukdomar där det görs enormt stora investeringar.I stället för försök på 1 000 personeri tre år kan det räcka med 30personer i tre månader, säger LarsJohansson.

ANNONS

Antaros har fem stora läkemedelsbolagensom kunder. Blandkunderna finns även tre hubbföretagAntaros blivit delägare i. Tillsammansmed Chalmers och Sahlgrenskadeltar man i tre forskningssamarbetensom finansieras av EU.

CARINA SCHMIDT ÄR vd för Athenasom har sitt ursprung i KarolinskaInstitutets innovationssystem. Bolagetbörjade som ett diagnostikföretag,gjorde 2006 en pivot ochutvecklar nu biologiska läkemedelmot hjärt- och kärlsjukdomar.

– Vi utvecklar antikroppar somersätter och förstärker kroppensegna antikroppar som skydd vid envaskulär inflammation. Diagnostikoch läkemedel hänger ihop på såsätt att vi kan koppla rätt behandlingtill rätt patient, säger CarinaSchmidt.

I ÅR HAR Athera genomfört så kallade fas 1 multipeldos-studier ochhar fått ett särläkemedelsstatusgodkänt av FDA (Food- and drug

administration) i USA.Nu ska en fas 2-studie genomförasför att visa att mekanismen fungeraroch ger avsedd effekt på människor.Samtidigt letar man efter en strategiskpartner i form av ett stortläkemedelsbolag som har resurseratt utveckla läkemedlet vidare.

Athera flyttade in i hubben våren2015, vilket lett till ett samarbetemed Antaros som troligen aldrigblivit av annars.

– Allt har blivit mycket bättre änvad vi trodde. Det är positivt att hakontakter med andra hubbföretag,att kunna diskutera praktiska problemöver en kaffe eller en lunch,säger Carina Schmidt.

BIO VENTURE HUB

■■Start: 2015.

■■Gör: Erbjuder en forskarmiljösom underlättar för bolag inom lifescience att utveckla sina produkteroch tjänster.

■■Finansiering: Västra Götalandsregionen,Göteborgs stad, BusinessRegion Göteborg, Astra Zeneca, Carl Bennet AB och Vinnova.

Q & Q LABS

■■Start: 2011.

■■Gör: Erbjuder små läkemedelsbolagavancerade analystjänster.

■■Anställda: Sju.

■■Resultat: 400 000 (omsättning5 miljoner 2016).

PROMIMIC

■■Start: 2004.

■■Gör: Ett 20 nanometer tunt beläggningsmaterialför implantat.

■■Anställda: Åtta, varav en i USA.

■■Resultat: Fortfarande röda soffor.Förväntad vändning och ett positivtkassaflöde inom några år.

CORLINE PHARMA

■■Start: 2015.

■■Gör: Utvecklar heparinbaserademediciner som ges direkt till patient– så kallad vivo-administration.

■■Anställda: En (15 i moderbolaget).

■■Resultat: Röda siffror som skavändas till svarta inom några år.

ANTAROS

■■Start: 2014.

■■Gör: Erbjuder avancerad avbildningstekniksom visar hur medicinerfungerar i kroppen.

■■Anställda: Cirka 30.

■■Resultat: Cirka 6 miljoner (omsättning41 miljoner 2016).

ATHERA

■■Start: 2002.

■■Gör: Mediciner mot hjärt- ochkärlsjukdomar i form av terapeutiskaantikroppar kopplade tillimmunologiskamekanismer.

■■Anställda: 6 personer plus experterpå konsultbasis. Outsourcasutveckling och produktion med cirka60 deltider.

■■Resultat: Inga svarta siffror ännu.Har rest cirka 200 miljoner i ägarkapitalsedan 2006.

ANNONS