Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Öppen kultur grogrund för vetenskapligt nav

Astra Zeneca ville hyra ut lokaler. Drygt två år senare består Bio Venture Hub av 21 företag. Forskningshubben har resulterat i 32 kliniska studier och tre börsintroduktioner.

På en yta av 2 400 kvadratmeter, mitt i Astra Zenecas stora anläggning, arbetar ungefär 100 personer som har helt andra arbetsgivare. En nästan otänkbar tanke för bara några år sedan. Men nu är det öppenhet, transparens och delad kunskap och utrustning som gäller.

– Företagen som flyttar in här kommer till en unik miljö. Här finns 2 600 väldigt kvalificerade medarbetare med 50 olika nationaliteter. Men det är inga startups som kommer hit. De flesta har tagit steget till produktutveckling. Det handlar inte om öppen innovation, utan alla har sina patent klara och nu ska de skapa värde av uppfinningen, säger hubbchefen Magnus Björsne.

Det är alltså inte vilka life sciencebolag som helst som får flytta in.

– Nej, dels måste vi tro på deras vetenskap, dels ska de vara finansierade.

Men vi tittar också på hur de kompletterar det befintliga ekosystemet i hubben, säger Magnus Björsne.

För Astra Zenecas del innebär hubben en övning i att skapa en innovativ kultur som dessutom är mycket öppnare än tidigare. Det i sin tur gör företaget attraktivare som arbetsgivare.

Q & Q LABS bistår mindre läkemedelsbolag med produktutveckling med hjälp av avancerad laboratorieutrustning.

– Vi erbjuder unika tjänster inom analytisk kemi. De kräver tung instrumentering som är väldigt kostsam för ett litet bolag att köpa, säger vd Rickard Wahlström.

Trots att hubben egentligen inte riktade sig mot tjänsteföretag fick Q & Q Labs ett positivt svar på sin förfrågan.

– Jag tror att Astra Zeneca såg ett värde i att ha ett bra analyslabb på plats. Och vi är tacksamma för att vi fick möjligheten att flytta hit, säger Rickard Wahlström.

MEDICINTEKNIKFÖRETAGET Promimics affärsidé är att belägga olika typer av implantat med en 20 nanometer tunn yta av hydroxiapatit (en mineral som bygger upp benvävnad). Formen och strukturen på kristallerna gör att implantatet växer sig snabbare in i kroppens ben. Metoden används inom rygg- och tandkirurgi, men även för ledimplantat i fingrar och tår.

– Vi är i ett expansivt läge med nya kunder på väg in. Det känns som att marknaden är redo för en så tunn yta nu, säger vd Magnus Larsson.

Att tillhöra forskningshubben har varit nödvändigt för företagets utveckling.

– Ja, här har vi fått tillgång till en kommersiell labbmiljö i världsklass som inte finns någon annanstans i Göteborg. Jag tycker också att hubben är en bra möjlighet för små bolag att ta sig framåt genom samarbeten, säger Magnus Larsson.

ÄVEN UPPSALABASERADE Corline Biomedical jobbar med ytbeläggning av medicinska produkter som stentar och kateter. Nu bedriver man preklinisk forskning om att använda heparinbaserade substanser, som bland annat motverkar koagulering, även på levande organ för att skydda mot reaktioner. För ett par år sedan bildades dotterbolaget Corline Pharma som placerades i hubben i Mölndal. Bolaget ska fokusera på medicin som ges direkt till patienter.

– Då är det här en bra miljö att sitta i. Vi har fått bra rådgivning när vi skulle köpa råmaterial och anlita laboratorier, säger konsulten Stefan Pierrou.

Som tidigare forskare på Astra Zeneca slås han av hur hubben bidragit till öppenhet och samarbete:

– Ibland kändes det som att jobba i en fästning. Nu har man insett att hemlighetsmakeriet inte ska överdrivas och att man kan vara öppen med mycket. Det har skett en fantastisk utveckling och jag tror att hubben kan locka talanger till norra Europa.

LARS JOHANSSON OCH Johannes Hulthe slutade på Astra Zeneca sommaren 2014 för att starta Antaros där de nu jobbar som forskningschef respektive vd. I dag arbetar närmare 30 personer i företaget som erbjuder läkemedelsindustrin avancerad avbildningsteknik med hjälp av magnetkamera och positronemissionstomografi, PET.

– Man ser tidigt vad som händer i kroppen vid medicinering. Det är väldigt bra när man forskar om kroniska sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar där det görs enormt stora investeringar. I stället för försök på 1 000 personer i tre år kan det räcka med 30 personer i tre månader, säger Lars Johansson.

Antaros har fem stora läkemedelsbolagen som kunder. Bland kunderna finns även tre hubbföretag Antaros blivit delägare i. Tillsammans med Chalmers och Sahlgrenska deltar man i tre forskningssamarbeten som finansieras av EU.

CARINA SCHMIDT ÄR vd för Athena som har sitt ursprung i Karolinska Institutets innovationssystem. Bolaget började som ett diagnostikföretag, gjorde 2006 en pivot och utvecklar nu biologiska läkemedel mot hjärt- och kärlsjukdomar.

– Vi utvecklar antikroppar som ersätter och förstärker kroppens egna antikroppar som skydd vid en vaskulär inflammation. Diagnostik och läkemedel hänger ihop på så sätt att vi kan koppla rätt behandling till rätt patient, säger Carina Schmidt.

I ÅR HAR Athera genomfört så kallade fas 1 multipeldos-studier och har fått ett särläkemedelsstatus godkänt av FDA (Food- and drug

administration) i USA. Nu ska en fas 2-studie genomföras för att visa att mekanismen fungerar och ger avsedd effekt på människor. Samtidigt letar man efter en strategisk partner i form av ett stort läkemedelsbolag som har resurser att utveckla läkemedlet vidare.

Athera flyttade in i hubben våren 2015, vilket lett till ett samarbete med Antaros som troligen aldrig blivit av annars.

– Allt har blivit mycket bättre än vad vi trodde. Det är positivt att ha kontakter med andra hubbföretag, att kunna diskutera praktiska problem över en kaffe eller en lunch, säger Carina Schmidt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.