Edward Blom förklarar krig - efter nya glöggregler

Edward Blom rasar mot EU:s nya glöggregler. - "Det är som att EU tvingade oss att byta färgnyans på svenska flaggan", säger han till SvD.

ANNONS
|

Det är EU:s nya glöggregler som fått mathistorikern Edward Blom att gå i taket. Svenska glöggen kommer numera att gå under regelverket för aromatiserade viner, vilket betyder att vinglögg endast får framställas på vin och får vara smaksatt med nejlika och/eller kanel samt ha en alkoholhalt på minst sju procent. Något som SvD var först med att skriva om.

"Nä nu djävlar är det krig! Vi har gjort glögg på sädessnaps och rödvin i 500 år. Dra tillbaka eller swexit", twittrar Edward Blom.

-Jag är i grunden en mycket stark EU-vän, men det är sådant här som med tiden förstör EU så mycket att även jag kan komma till den punkt när jag inte längre tycker att samarbetet fungerar, skriver Edward Blom i ett mejl till SvD.

ANNONS

Samtidigt menar Edward Blom att det är bra att det finns vissa regler gällande den varma, svenska juldrycken.

-Men i sådant fall ska det vara en regel som stipulerar att glöggen måste göras på vin, vissa kryddor och sprit. Alkoholfri glögg är däremot en motsägelse, där kunde man kräva att det skulle stå ”alkoholfri dryck av glöggliknande karaktär” eller liknande, säger han till tidningen.

LÄS ÄVEN:Edward Blom om SR:s agerande: "Mår jättedåligt"

ANNONS