Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Eastjetägare har koppling till Hells Angels

Polisen hittade hälsningar från Hells Angels och Red and White Crew när de gjorde husrannsakan hemma hos Richard Rydén som polisen anser har varit flygbolaget Eastjets verklige företrädare.
På torsdagen åtalades den 42-årige Rydén tillsammans med företagets vd Robert Peric och en 33-årig styrelseledamot för flera grova bokföringsbrott och skattebrott.
Enligt åklagaren betalade Eastjet ut 260 000 dollar för varje chartrat plan till ett bolag i Västindien, ägt av Peric och Rydén. Det västindiska bolaget behöll 50 000 dollar för varje flygresa som chartrats in från ett thailändskt flygbolag.

Vid sidan om Eastjet har de båda huvudmännen drivit EU Apoteket som via internet sålt receptbelagda läkemedel i Sverige. Bland beslagen hos Richard Rydén hittades inte bara en klackring märkt "Red and White Crew Göteborg" utan också en vit läkarrock med påsydd text "DR RIKARD RYDÉN EU APOTEKET".
I EU Apoteket har ingen bokföring förekommit över huvud taget.

Richard Rydén, som haft ett femårigt näringsförbud fram till och med den 30 september i år, är sedan tidigare känd för sina kontakter med Hells Angels. Då han ådömdes näringsförbud 1 september 2000 fälldes han också för flera fall av bokföringsbrott, narkotikabrott, grovt skattebrott och vapenbrott till två och ett halvt års fängelse.

I Eastjet var han formellt marknadschef. I förundersökningen uppger han att han i själva verket var hälftenägare. Den andra halvan ägdes av Peric.

Vem som bestämde på företaget har en jurist, som ombads hjälpa Eastjet med ett kontrakt, berättat i förundersökningen: Den 33-årige styrelseledamoten, som formellt stod som hälftenägare, satt "i flickornas rum och håller på med vanliga kontorsgöromål" medan Robert Peric och Richard Rydén "satt i det inre rummet" för att diskutera med juristen.
- Robert Peric, som är en dominant människa, uppträder underlägset. Jag kände att här är det något konstigt, säger juristen.

Han tror att Richard Rydén kom in i Eastjet därför att Robert Peric, efter att ha lämnat Scandjet utan att få sina aktier inlösta, behövde en finansiär när det nya flygbolaget drogs i gång förra sommaren.

Richard Rydén är sedan tidigare åtalad för inblandning i ett inbrott i Varberg i somras då märkesjeans för 25 miljoner stals och som polisen tror att Hells Angels låg bakom. Han satt häktad i det målet innan han häktades för Eastjetaffärerna. Han misstänks också för att tillsammans med en krogägare i Borås ha fört ut tolv miljoner i svarta pengar till Schweiz.

Om affärerna i Eastjet säger Rydén:
- Det är ju bättre att jag tjänar pengar utomlands... därför att utomlands är det ingen skatt.

Om de 300 000 dollar som i början av året betalades ut till hans bolag i Västindien:
- Det är del av vinsten. Det blev ju mer vinst men det är del av vinsten.

Han medger omständigheterna men förnekar brott. Peric förnekar brott liksom 33-åringen.
Chefsåklagare Jonas Almström yrkar näringsförbud för alla tre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.