Dubbel kritik från revisorer

ANNONS
|

I början av förra året lades anbud ut på driften av Kolla äldreboende. Vårdföretaget Aleris lämnade lägsta anbudet och Förenade Care, som drivit Kolla sedan 2002, fick kasta in handduken.

Fyra månader senare, när övertagandet påbörjats, meddelade Aleris att de inte var nöjda med avtalet. De ville diskutera kostnaderna och menade att lönerna gått upp mer än förväntat och därmed skulle företagets vinst gå förlorad.

I oktober träffades parterna, kommunen och Aleris, Resultatet av mötet blev att kommunen, som i princip satt i en rävsax, gav efter för Aleris krav på mer pengar och gav vårdföretaget ytterligare 1,3 miljoner kronor för driften under 2008.

ANNONS

Förfarandet kritiserades av Åke Eliasson, s-kommunalråd, som i en interpellation i kommunfullmäktige undrade om det var rimligt att kommunen skyddar en privat leverantör från förlust.

Kommunledningen har nu låtit revisorer granska hur upphandlingen skötts. Och kommit fram till att både kommunens tjänstemän som sköter upphandlingar samt Aleris måste kritiseras.

Aleris kritiseras för att företaget tagit för lång tid på sig innan de meddelat kommunen att priset för driften av äldreboendet var för lågt - och då var övertagandet av äldreboendet redan genomfört till stor del.

Tjänstemännen som tecknade tilläggsavtalet kritiseras för att de inte meddelat äldreomsorgsnämndens ordförande och övriga politiker om situationen.

"...därför kunde inte nämnden ge sin ordförande uppdraget att ingå nya förhandlingar", skriver revisorerna.

Revisorerna rekommenderar kommunen att förbättra rutinerna kring upphandlingar samt se till att kompetensen höjs hos de politiker som genomför upphandlingar.

Revisorerna konstaterar också att Aleris vinnande anbud plus tilläggsavtalet ändå är det mest fördelaktiga för kommunen av samtliga anbud som gavs.

ANNONS