"Donera ditt Öis-hjärta"

Öis tar ett nytt steg. Nu blir man första elitfotbollsklubb i Sverige att erbjuda sina medlemmar att blir organdonatörer via sitt medlemskort. – Hela tanken är att man ska låta sitt Öis-hjärta pumpa vidare, säger klubbdirektör Pierre Edström till GP.

ANNONS
|

Öis bryter ny mark. Som ett första steg i föreningen Öis Fotboll erbjuder man nu sina medlemmar att teckna sig som organdonatörer för att hjälpa behövande och samtidigt föra Öis-blodet vidare.

–Vi fick förslaget från en supporter förra året och nu så har vi möjlighet att skrida till verket med det. Det här är något som vi tycker är väldigt viktigt och som vi har jobbat med sedan i höstas, säger Pierre Edström.

Hur kommer det att fungera rent praktiskt?

–På baksidan av alla Öis medlemskort så har man möjlighet att ta ställning. Det kommer fungera som ett organdonationskort och sedan så gör man den anmälningen på hemsidan också. Medlemskortet kommer i maj, men redan nu kan man gå in och anmäla sig.

ANNONS

– Hela tanken är att man ska låta sitt Öis-hjärta pumpa vidare.

Särskilt aktuell är frågan för klubbens målvakt Kristoffer Björk. Han föddes med gallvägsartresi och behövde därför en ny lever. Efter att ha satts upp på donationslistan vid ett års ålder fick han en ny lever och genomgick en transplantation fyra månader senare.

En operation som gör att han är vid liv i dag.

I en video på klubbens hemsida berättar Kristoffer Björk sin historia. Hanär stolt över steget som Öis har tagit.

–Det är jättestort. Det är klart att man är stolt över att de engagerar sig i det. Det är väldigt okänt, just det området.Det är jättebra att de ska skriva det på årskortet. Nu når man ut till väldigt mycket människor med det, säger Björk till GP.

Hur involverad i detta har du varit?

–Från början så visste jag inte om det. Men så fort de gjorde det så fanns det väl en tanke med mig som överlevt transplantation och det var självklart för mig att vara med och hjälpa till att informera om det.

ANNONS