Digital kreativitet delar publiken

ANNONS
|

Olaglig nedladdning och krisande skivbolag har ständigt diskuterats det senaste decenniet. Men hur påverkas själva skapandet av den digitala revolutionen? I dokumentären "PressPausePlay" pratar artister som Moby och Robyn om det nya kreativa landskapet.

Vi befinner oss i en tid av skenande teknisk utveckling. För 15 år sedan hade de flesta av oss aldrig varit ute på nätet - i dag är vi uppkopplade dagligen.

Med dokumentären "PressPausePlay" har regissörerna David Dworsky och Victor Köhler velat titta närmare på hur digitaliseringen påverkar film- och musikbranschen på ett kreativt plan.

-Det har varit väldigt mycket snack om pirater och skivbolag som har gått under. Vi hade en helt annan bild av den digitala revolutionen, att det var något väldigt bra för oss och många andra, säger David Dworsky.
Skapandeprocess

De har intervjuat en mängd artister, som berättar om en skapandeprocess som helt har förändrats. Skivinspelningar som förr krävde fyra studiotekniker kan nu göras av en ensam artist i en stuga på landet. Filmare och medieanalytiker förklarar att samtidigt som den nya tekniken har gjort det billigt att spela in en film, så kan det vara oändligt svårt att tränga igenom bruset, nu när alla kan göra film.

ANNONS
-Vi var ganska utopiska och trodde att framtiden var hur ljus som helst. Men alla vi intervjuade, hur positiva de än var, hade alltid ett "men...". Den negativa sidan, det överflöd och de problem som skapas av att alla kan skapa, blev en aha-upplevelse för oss, säger David Dworsky.

TT Spektra: Vad har ni fått för reaktioner på filmen?

-Filmen delar publiken i två läger. En del blir väldigt inspirerade och vill gå hem och skapa saker, medan andra blir deprimerade och tänker "alla gör så mycket grejer, jag ska lägga ner mitt skapande och skaffa mig ett riktigt jobb i stället", säger Victor Köhler.

Dworsky och Köhler är själva exempel på det som deras film berättar om. De är 27 och 23 år gamla och har levt hela sina liv i den digitala eran.

-När vi var små gjordes de första små stegen i den digitala revolutionen, med enkla dv-kameror och redigeringsprogram. Det faktum att man har haft så lätt att testa och leka med grejer har gjort att vi är där vi är i dag, säger David Dworsky.
Kreatörer

De kallar sig inte dokumentärfilmare, hellre kreatörer, och deras företag i vitmålade källarlokaler på Östermalm är inget produktionsbolag utan en "kreativ byrå". De varvar inkomstbringande reklamfilm och webbkampanjer med lekfullare projekt som "PressPausePlay"

-Vi vill försöka göra grejer som vi inte har koll på, säger Victor Köhler. Så vi vill nog inte göra en långfilmsdokumentär till - nu vill vi testa något nytt.
  1. Filmen spelades in mellan augusti 2009 och 2011.
  2. Den hade premiär i mars på South by Southwest-festivalen i Austin, Texas. Den har sedan dess visats på 18 filmfestivaler, merparten amerikanska.
  3. I filmen medverkar bland andra Hot Chip, Moby, Napstergrundaren Sean Parker, Robyn, Lykke Li och Bill Drummond från KLF.
  4. "PressPausePlay" visas i SVT den 3 juni. Den har sålts till tv-kanaler i Tyskland, Holland, Australien, Island och Israel. I september släpps den fritt på nätet.
ANNONS