Deras spådomar om framtiden var galet fel

De var alla experter inom sina områden. Idag skrattar alla åt deras usla förutsägelser.

ANNONS
|

Om vi blickar bakåt så kan vi konstatera att det är oerhört svårt att sia om framtiden, i synnerhet när det gäller tekniska framsteg.

Det är lätt att skratta åt Western Union som en gång avfärdade telefonen som alltför bristfällig för att på allvar användas för kommunikation, vetenskapsmannen John Henry Pepper som varnade folk från att sälja sina andelar i gasföretag eftersom "det elektriska ljuset inte har någon framtid" eller bankchefen som kallade bilen en fluga.

Vi tycks inte ha blivit klokare med tiden. Deträcker med att backa tio år för att hitta förutsägelser som får oss att skaka på huvudet.

ANNONS

2007 avfärdade Microsofts dåvarande vd Steve Ballmer Apples nylanserade Iphone eftersom den var alltför dyr och lämpade sig dåligt för kommunikation då den saknade fysiskt tangentbord.

Det dröjde ända till 2012 innan han medgav att han hade fel.

I Sverige har vi förstås Ines Uusmann, kommunikationsminister 1994-1998, som i över två decennium förföljts av ett uttalande om internets möjligheter från en intervju i Svenska Dagbladet 1996.

– Det kanske är så att det är något som vuxit upp nu. Alla pratar om internet men kanske är det övergående och sedan blir inriktningen mer specificerad, sade hon då till Svenska Dagbladet.

Hon citeras ofta med att ha sagt "Internet är en fluga", men det var snarare en tillspetsad formulering av tidningen själv.Däremot har hon i en intervju från 2016 medgett att hon underskattade nätets potential och att hennes citat om internet somen fluga i princip var korrekt.

Bläddra i bildspelet för att läsa om fler galna teknikförutsägelser från förr och nu.

ANNONS