En fråga som engagerar många är den om stadens utformning, nyligen även på dessa debattsidor. Hållbarhet, långsiktighet och kvalitativa och estetiskt tilltalande livsmiljöer är viktigare att lägga energi på, än att göra utspel kring ett allenarådande stilideal, skriver debattören.
En fråga som engagerar många är den om stadens utformning, nyligen även på dessa debattsidor. Hållbarhet, långsiktighet och kvalitativa och estetiskt tilltalande livsmiljöer är viktigare att lägga energi på, än att göra utspel kring ett allenarådande stilideal, skriver debattören. Bild: Krister Engström/Göteborgs-Posten

Viktiga nyckelfrågor inom bostadspolitiken saknar svar

Fastighetskontorets budget för 2023 presenterades nyligen, och det är glädjande att många prioriterade frågor för en långsiktig och hållbar samhällsutveckling finns med. Samtidigt oroas vi av att några av nyckelfrågorna för samhällsbygget saknar tydlighet, skriver Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Bostadsmarknaden brottas med stora utmaningar. Nu uppmanar företrädare för Göteborgsregionens största bostadskooperativ, med över 75 000 medlemmar, stadens nya majoritet att skyndsamt hantera branschens utmaningar. Fastighetskontorets budget för 2023 presenterades nyligen, och det är glädjande att många prioriterade frågor för en långsiktig och hållbar samhällsutveckling finns med. Bland annat viktiga satsningar för en hållbar bygg- och samhällsbyggnadsbransch och höjda ambitioner när det gäller klimatneutralitet och återbruk.

Undvika stillestånd

Samtidigt oroas vi av att några av nyckelfrågorna för samhällsbygget saknar tydlighet. För vårt nya kommunalråd med ansvar för stadsutvecklingsfrågor, Johannes Hulter, finns några frågor som kräver extra uppmärksamhet. Detta för att undvika att åter hamna i det stillestånd och ibland politisk pajkastning som stadsbyggnad stundom reducerats till. Faktum är att förtroendet för politiken är lågt inom vår sektor – när HSB nyligen undersökte tilltron till regeringens möjligheter att lösa landets bostadsbrist var endast 16 procent av branschens företrädare positiva. Förhoppningsvis kan Göteborgs nya styre vända den bilden. Vi har listat fyra punkter som vi anser avgörande för vilken typ av stad Göteborg ska bli och vara:

ANNONS

Se över principerna för marktilldelningar Staden måste revidera sin policy kring markpriser och tilldelning. Dagens system premierar i allt för hög grad de aktörer som lämnar det högsta budet, framför långsiktighet och hållbarhet.

Hitta en ny tomträttsmodell Tomträttsfrågan gick helt i stå under den förra mandatperioden. Tusentals bostadsrättsägare och föreningar i Göteborg riskerar orimliga avgiftshöjningar.

Tona ner politikens inblandning i arkitekturen. En fråga som engagerar många är den om stadens utformning, nyligen även på dessa debattsidor. Hållbarhet, långsiktighet och kvalitativa och estetiskt tilltalande livsmiljöer är viktigare att lägga energi på, än att göra utspel kring ett allenarådande stilideal.

Låt inte politiska stridsfrågor skymma förnuftet. (S), (V) och (MP) är överens om att stoppa ombildningar av kommunala hyresrätter. Att lägga helt stopp i stället för att sträva mot en balans av olika typer av boendeformer är att låta de politiska stridsfrågorna gå före göteborgarnas och stadens bästa.

HSB Göteborg uppmanar nu stadens nytillträdda beslutsfattare och fastighetsnämnden att utan dröjsmål ta ett omtag i dessa fyra frågor inför den kommande mandatperioden. Som företrädare för samhällsbyggnadsbranschen bjuder HSB Göteborg gärna in stadens nya ledning för att diskutera frågorna tillsammans. Vi är redo att ta tag i byggandet av framtidens Göteborg – är ni också det?

ANNONS

Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS