IS framfart ökar oron och skräcken för islam i världen. Deras metoder leder till att hat och extremism ökar åt alla håll. Nu måste vi gemensamt motverka de islamofobiska krafterna och lyfta fram goda exempel och förebilder, skriver debattören.
IS framfart ökar oron och skräcken för islam i världen. Deras metoder leder till att hat och extremism ökar åt alla håll. Nu måste vi gemensamt motverka de islamofobiska krafterna och lyfta fram goda exempel och förebilder, skriver debattören.

Vi tar självfallet avstånd från IS grymheter

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I Irak och Syrien begår den så kallade Islamiska staten, IS (tidigare ISIS), förskräckliga och grova brott mot alla de människor som inte delar gruppens idélära. IS mördar muslimer, sunni så väl som shia, och förföljer och dödar minoriteter såsom kristna och yazidier på ett mycket omänskligt sätt. Det som IS gör går inte ihop med islams principer utan är ett uttryck för terror och extremism.

Muslimer runt om i världen, även Sveriges muslimer, har aldrig varit så enade om något som man är i denna fråga – att ta avstånd från IS och gruppens terrorhandlingar. Att nästan alla svenska imamer och muslimska församlingar i Sverige är emot IS är självklart men även de mer extrema grupperingarna såsom al-Qaida, och den salafistiska jihadismen, har brutit banden till IS och tar avstånd från den extrema grymheten.

ANNONS

En del unga dras till IS på grund av att de framställer sig som en muslimsk rörelse som går tillbaka till en mer ursprunglig syn på islam.IS använder sig till exempel av en flagga som man tror ser ut som profeten Muhammeds flagga. Det ironiska är att inte ens en sådan grundläggande och symbolisk viktig faktor stämmer med ursprungstexterna inom islam. Enligt dessa hade profeten Muhammed en fyrkantig flagga i svart gult och möjligen grönt.

Tittar man närmare på IS-flaggan ser man att den är något helt annat. Flaggan syftar i dag på IS som grupp, och representerar organisationens egna skrämmande önskningar och strävan – men inte själva religionen islam – detta måste varje muslim som menar sig vilja stödja den rätta läran tänka på innan man hissar IS-flaggor.

Motarbetar aktivt IS

En del tror att svenska muslimer inte gör något för att ta avstånd och bekämpa IS men det stämmer inte. Vi är många som dagligen, på olika nivåer motarbetar IS idévärld. Genom vardagskontakter och i sociala medier, genom föreläsningar, utbildningar och predikningar försöker vi sprida kunskap och argumentera för en annan väg, en annan syn på islam.

Oroväckande krav

Många kräver och önskar att Sveriges muslimer ska ta tydligare avstånd genom att tillsammans uttala sig i media eller i skriftliga dokument. Men de kraven är oroväckande och kan leda till att man legitimerar och stödjer idén om ett kollektivt skuldbeläggande vilket brukar prägla det vi kallar för islamofobi.

ANNONS

I ett muslimsk-fientligt tankesätt är muslimerna alltid kollektivt ansvariga för allt idiotiskt som görs i islams namn.

Liknande krav ställs inte på andra trossamfund i Sverige. Ingen har krävt att judiska församlingar kollektivt ska ta avstånd från de brott mot folkrätten som begåtts av staten Israel i Gaza eller att alla kristna skall gå samman och ta avstånd från Behring Breiviks onda handlingar. Kraven på att just muslimerna nu måste göra ett gemensamt uttalande, speglar en rasistisk misstänksam diskurs mot svenska muslimer. Vi avhumaniseras och tillhör den onda gruppen tills vi kan bevisa motsatsen.

Leder till hat och extremism

Vi förstår att IS inhumana angrepp ökar oron och skräcken för islam i världen. Deras metoder leder till att hat och extremism ökar åt alla håll.Men vi har alla ett gemensamt ansvar att inte bidra till att de främlingsfientliga och islamofobiska krafterna ökar utan kan i stället lyfta fram goda exempel och förebilder. Inom islam finns många fredssträvande tankar att bygga vidare på. Religionens väsentliga budskap vilar på att vi alla är människor, med samma rätt till existens, behov av fred och frid, säkerhet och trygghet, goda grannar och goda människor omkring oss.

Othman Al Tawalbeh

imam och projekt- ledare i Tillsammans för Sverige / Fryshuset Malmö

ANNONS

ANNONS