Vi påminner C om att vi finns här om de vill få igenom sin politik

Centerpartiet beklagar vänsterpolitiken från det rödgröna styre som de själva släppt fram, samtidigt som de återigen torgför den breda mittenlösning som inte finns, skriver fyra borgerliga politiker från oppositionen.

ANNONS
|

Replik

25/9 Höjd skatt vore en vänstersväng ner i diket, Attenius

De alternativ som erbjuds är ett styre långt ut till vänster som drivs av Vänsterpartiet eller en lösning till höger om mitten som förutsättningslöst söker stöd för sin politik, precis som förra mandatperioden.

Vi förstår att det är smärtsamt för centerpartister att se Vänsterpartiets dominans i styret de har gett sitt stöd. Det är dessutom en uppgörelse som bygger på ständiga brott mot Annie Lööfs princip om att aldrig förhandla med Vänsterpartiet. Resultatet är att beslut efter beslut i Göteborg nu inte bara hamnar till vänster om mitten, utan långt ut på vänsterkanten. Medborgarnas egenmakt begränsas, slöseriet fortgår och runt hörnet lurar skattehöjning eller skuldsättning.

ANNONS

Viktiga frågor

Centerpartiet har i uppgörelsen tvingats ge upp för oss gemensamt viktiga frågor som möjligheten för människor i utsatta områden att få köpa sina lägenheter och vi var mycket nära att förlora frågan om valfrihet i äldreomsorgen. Det är också sannolikt att priset för eventuella centersegrar kommer att öka ju närmare valet 2026 vi kommer och partiet förhandlingsposition försvagas.

Centerpartiet talar återigen om en bred mittenlösning. Det är samma orealistiska idé i dagens politiska läge som Annie Lööf med envishet upprepat år in och år ut, samtidigt som väljare efter väljare upplevt att Centerpartiet inte haft kontakt med verkligheten. I sin egen valanalys identifierade Centerpartiet just detta som orsaken till partiets tillbakagång.

Vi upprepar dock vad vi sagt förut. Vår dörr står öppen om Centerpartiet vill bryta Vänsterpartiets stora inflytande. Det är samma erbjudande som vi gett tidigare. Ni får möjlighet att vara med och forma en liberal, marknadsorienterad och icke-socialistisk politik där medborgarna ges stort utrymme och valfrihet. Centerpartiet är beroende av oss och Sverigedemokraterna för att stoppa en skattehöjning. Sådan är den parlamentariska verkligheten.

Valet för Centerpartiet står mellan att ge utrymme för ett Vänsterparti som de inte delar någon ideologisk grund med eller få igenom sin egen politik med de rådande parlamentariska realiteterna

Vi i Moderaterna, Demokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna känner oss trygga i våra värderingar. Sverigedemokraterna har i flera fall valt att stödja vår politik, även i frågor som Centerpartiet ställt sig bakom.

ANNONS

Valet för Centerpartiet står mellan att ge utrymme för ett Vänsterparti som de inte delar någon ideologisk grund med eller få igenom sin egen politik. Vi ser fram emot en konstruktiv dialog i viktiga frågor som vi vet att det finns en majoritet för i fullmäktige. Det kan handla om: Valfrihet i omsorgen, prioritering av välfärdens kärna och förbättrade villkor för näringslivet. Det är helt enkelt göteborgarnas bästa som måste stå i centrum. Sist men inte minst kan vi garantera att det inte blir någon höjd skatt.

Axel Josefson (M), kommunalråd i opposition

Martin Wannholt (D), kommunalråd i opposition

Ann Catrine Fogelgren (L), kommunalråd i opposition

Elisabet Lann (KD), kommunalråd i opposition

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS