I förra veckan skrev Science, en av de absolut ledande vetenskapliga skrifterna i världen att GLP-1 behandling vid obesitas var den viktigaste händelsen i år med tanke på de studier som visar kraftigt minskad dödlighet i hjärt-kärlsjukdom för patienter med obesitas utan diabetes, skriver debattören.
I förra veckan skrev Science, en av de absolut ledande vetenskapliga skrifterna i världen att GLP-1 behandling vid obesitas var den viktigaste händelsen i år med tanke på de studier som visar kraftigt minskad dödlighet i hjärt-kärlsjukdom för patienter med obesitas utan diabetes, skriver debattören. Bild: TT Nyhetsbyrån

Vi överviktiga har lika stor rätt till Ozempic som diabetiker

Läkemedelsverket går ut i en debattartikel där de vädjar till läkare att inte skriva ut GLP-1-analoger, eller medicinen Ozempic, till överviktiga. Det är beklagligt att Läkemedelsverkets företrädare bidrar till en polarisering mellan två olika patientgrupper. Jag är en av dem som Läkemedelsverket inte vill ska få medicin utskriven för min kroniska sjukdom obesitas, skriver Linda Sedenborg.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Jag har precis som många andra i så många år försökt med alla möjliga olika varianter av dieter för att gå ner i vikt: Viktväktarna, pulverdieter, lchf, flygvärdinnedieten, Herbalife, periodisk fasta – jag skulle kunna rabbla upp ännu flera. Visst har jag gått ner i vikt, men det har varit en ständig kamp som jag inte har stått ut med mer än några månader. Sedan faller jag tillbaka till gamla vanor, varenda gång och med ännu mer skam i kroppen att inte lyckas. Men med Ozempic är det inte en kamp längre på det viset. I dag har jag inte en storm inombords längre och för första gången är jag 30 kilo lättare och med hjälp av Ozempic är det nu hållbart.

ANNONS

Skev bild

Den senaste tidens medierapportering om patienter med diabetes typ 2 och bristen på Ozempic som skylls på att “bantare” tar medicinen är felaktig och skapar en skev bild av verkligheten. Övervikt är klassat som en kronisk sjukdom som faktiskt ökar risken för diabetes typ 2 och många, många andra hälsoproblem. Att vi som lider av kronisk övervikt nu har en medicin, som tillsammans med livsstilsförändringar hjälper oss att få bukt med en livslång sjukdom, minskar inte bara vårt eget lidande utan avlastar vården enormt och minskar kostnader i form av färre allvarliga följdsjukdomar.

I förra veckan skrev Science, en av de absolut ledande vetenskapliga skrifterna i världen att GLP-1 behandling vid obesitas var den viktigaste händelsen i år med tanke på de studier som visar kraftigt minskad dödlighet i hjärt-kärlsjukdom för patienter med obesitas utan diabetes.

Det är ytterst märkligt att Läkemedelsverket inte förefaller att kunna ta till sig moderna vetenskapliga framsteg. De som lider av diabetes typ 2 ska givetvis också kunna få sin medicin. Dock ska det påpekas att det inte handlar om det insulin som de med diabetes typ 1 måste ta för överlevnad. För de med diabetes typ 2 finns det flera alternativ än bara Ozempic. Problemet är inte att överviktiga tar deras medicin, problemet är att det råder en brist på preparatet just nu.

ANNONS

I dag har jag inte en storm inombords längre och för första gången är jag 30 kilo lättare och med hjälp av Ozempic är det nu hållbart

Värt att poängtera är också att jag som får Ozempic utskrivet för min obesitas betalar läkemedlet själv. Med tanke på den mängd följdsjukdomar som förhindras av att vi sjukligt överviktiga går ner i vikt och de enorma besparingar som då görs i vården, borde även vi få denna medicin subventionerad.

I stället för att ställa två patientgrupper mot varandra hade det hade varit bättre att verka för att fler mediciner som hjälper både patienter med diabetes typ 2 och överviktiga kommer in på den svenska marknaden. Nu skapar Läkemedelsverket bara ännu mer polarisering och stigma mot oss överviktiga.

Linda Sedenborg, överviktspatient, ambassadör Yazen

ANNONS