Det är inte för mycket begärt att regeringen agerar för att skydda svenska konsumenter från att omedvetet dela sina data med det kinesiska kommunistpartiet, och att man agerar för att skydda riksdagen och regeringshögkvarteret från spionage, skriver debattören.
Det är inte för mycket begärt att regeringen agerar för att skydda svenska konsumenter från att omedvetet dela sina data med det kinesiska kommunistpartiet, och att man agerar för att skydda riksdagen och regeringshögkvarteret från spionage, skriver debattören. Bild: Janerik Henriksson/TT

Vi måste varna fler om riskerna med kinesiska appar

Det är inte bara sin egen befolkning som Kina övervakar och samlar in all möjlig data om. De kinesiska apparna samlar i dag in information som kan bli tillgänglig för regimen i Beijing. Det är hög tid att varna konsumenten om riskerna, skriver John Gustavsson, filosofie doktor i nationalekonomi.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Kina blir mer och mer totalitärt och aggressivt både mot sin egen befolkning och sina grannar. Som en del av sitt sociala kreditsystem samlar landet in all möjlig data om sina egna medborgare, men det är inte bara kineser som utsätts för datainsamling. Kinesiska appar används idag för att samla in data även om utlänningar, data som blir tillgänglig för regimen i Beijing. Det är därför dags att appbutikerna tvingas förse kinesiska appar med varningstexter.

Användare kan bli föremål för desinformation

Insamlad data har nämligen flera potentiella användningsområden. På mikronivå kan sådan data, om den innehåller känslig information, användas till att utpressa enskilda individer, så som viktiga politiker eller aktivister, som Beijing vill få att hålla tyst. På en större skala skulle data insamlad via appar kunna användas för att designa desinformations- och propagandakampanjer där varje användare får skräddarsydd desinformation som datan indikerar att användaren ifråga kommer att vara benägen att tro på.

ANNONS

Andra länder har redan börjat inse vidden av hotet. I USA har fem stora kinesiska tech-bolag, inklusive mobiltillverkaren Huawei, officiellt klassats som säkerhetsrisker av landets IT-myndighet Federal Communications Commission. Samtidigt förbjöds 59 kinesiska appar i Indien redan 2020.

Många konsumenter går idag omkring med kinesiska appar på sina telefoner utan att veta om apparnas ursprung.

Som ett första steg bör Sverige kräva att appbutikerna förser appar utvecklade helt eller delvis i Kina med varningstexter som informerar användarna om att appen är kinesisk och att deras data därför riskerar att vidarebefordras till Beijing. Förbud kan såklart bli aktuellt, men i ett första stadie bör vi i min mening möta problemet med ökad konsumentmedvetenhet. Många konsumenter går idag omkring med kinesiska appar på sina telefoner utan att veta om apparnas ursprung.

John Gustavsson, filosofie doktor i nationalekonomi och tidigare politisk rådgivare åt Sverigedemokraterna i Europaparlamentet.
John Gustavsson, filosofie doktor i nationalekonomi och tidigare politisk rådgivare åt Sverigedemokraterna i Europaparlamentet.

Vidare bör både nät- och fysiska butiker som säljer telefoner av kinesiska märken, Huawei, OnePlus, Xiaomi och så vidare, tvingas placera ut väl synliga varningstexter som informerar kunden om telefonens ursprung och riskerna med att köpa en kinesisk telefon. Kinesiska telefoner som produceras och säljs inom Kina förses redan idag med förinstallerade appar och programvara vars enda syfte är att spionera åt underrättelsetjänsten i Beijing. Officiellt så finns denna programvara inte installerad på de telefoner som Kina exporterar, men om så verkligen är fallet – och i så fall hur länge så kommer att förbli fallet – vet ingen helt säkert.

ANNONS

Inför liknande förbud som gäller i EU-kommissionen

Slutligen bör det överhuvudtaget inte vara tillåtet att äga en kinesisk telefon eller ha en kinesisk app om man jobbar i riksdagen eller på regeringshögkvarteret, vare sig man jobbar som tjänsteman, riksdagsledamot eller minister. Risken är annars stor att Kina nu eller i framtiden kan lyckas avlyssna viktiga sammanträden och få del av känslig information. Det är värt att notera att liknande förbud redan gäller i EU-kommissionen, i Frankrike och i Storbritannien.

Det är inte för mycket begärt att regeringen agerar för att skydda svenska konsumenter.

När Kinas ekonomi öppnades under slutet av 1970-talet hade många förhoppningar om att Kina, om inte omedelbart, så åtminstone så småningom skulle kunna utvecklas till en västerländsk demokrati. Historiskt har demokrati och ekonomisk tillväxt gått hand i hand, men så här långt är Kina tyvärr undantaget från regeln, och väldigt lite tyder på att detta kommer att förändras inom överskådlig framtid.

Ingen begär att Sverige regering ska lyckas få till stånd ett regimskifte i Beijing, men det är inte för mycket begärt att regeringen agerar för att skydda svenska konsumenter från att omedvetet dela sina data med det kinesiska kommunistpartiet, och att man agerar för att skydda riksdagen och regeringshögkvarteret från spionage. De åtgärder jag föreslagit ovan skulle både hjälpa konsumenter göra informerade val och stärka vår nationella säkerhet, och bör därför införas snarast.

ANNONS

John Gustavsson, filosofie doktor i nationalekonomi och tidigare politisk rådgivare åt Sverigedemokraterna i Europaparlamentet.

LÄS MER:Så utnyttjade länder apparna för smittspårning

LÄS MER:EU-topp vill att fler länder förbjuder Huawei

LÄS MER:Regeringen duckar om förbud mot Tiktok

ANNONS