Fiskeribranschen bidrar till fler jobb på Västkusten vilket är något som vi borde uppmuntra och garantera att dessa finns kvar även efter krisen. Vi måste gemensamt se till att det Västsvenska yrkesfisket lever kvar men det ligger hos konsumenterna att göra rätt val, skriver debattören.
Fiskeribranschen bidrar till fler jobb på Västkusten vilket är något som vi borde uppmuntra och garantera att dessa finns kvar även efter krisen. Vi måste gemensamt se till att det Västsvenska yrkesfisket lever kvar men det ligger hos konsumenterna att göra rätt val, skriver debattören. Bild: Christine Olsson/TT

Vi måste rädda det småskaliga västsvenska fisket

I coronavirusets spår kämpar olika samhällssektorer för att överleva och hålla igång sitt arbete. Fiskeribranschen är inget undantag. EU har redan genomfört åtgärder för att underlätta för fiskerinäringen men det behöver göras mer, skriver Fredrick Federley (C), EU-parlamentariker.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

På grund av coronakrisen ser nu en redan utmanad fiskesektor att havskräftor och andra fiskarter har rasat i pris. Detta leder till ekonomiska utmaningar för hela fiskeribranschen när inkomster försvinner och äventyrar framtiden för det svenska fisket. EU har vidtagit viktiga åtgärder för att underlätta men det kommer krävas mer av oss alla.

Exporten har i princip upphört

Det småskaliga Västsvenska skärgårdsfisket är sedan länge hotat på grund av regler kring arbetsredskap, varierande lönsamhet och en krånglig byråkrati. När sedan coronaviruset slog till är yrkesfiskare ställda inför svåra ekonomiska utmaningar när bland annat priset på havskräftor rasat med uppemot 40 procent. Detta beror dels på att den svenska exporten i princip har upphört och att försäljningen till svenska restauranger, hotell och skaldjurskryssningar har minskat drastiskt.

ANNONS

Detta är oroande siffror för oss alla men speciellt för dem som livnär sig på det.

EU har tagit flera beslut om ökat stöd för att underlätta fiskesektorn. Man har bland annat gjort om reglerna för fiskerifonden så att länderna kan erbjuda fiskare i nödläge ersättning. Europaparlamentet enades om EU-kommissionens förslag som gör det möjligt att ge stöd till fiskare som inte längre kan fiska, måste sätta fisket på paus eller starkt reduceras på grund av minskad köpkraft. Därmed tillåter man att täcka driftkostnader upp till 120 000 euro.

Inte tillräckligt

EU har även gjort fiskerifonden mer flexibel, retroaktivt från första februari och tills årsskiftet och har justerat resurser mellan olika program inom fiskerifonden som medlemsländerna själva bestämmer över för att enklare kunna stötta vissa delar av fisket. Detta är ett första steg som hoppas kunna underlätta för fiskare som lider när samhällen över hela Europa varit nedstängda. Men det är inte tillräckligt. Coronakrisen är långt från över därav kommer det krävas mer stöttning ifall vi vill behålla det svenska skärgårdsfisket.

Fiskeribranschen bidrar till fler jobb på Västkusten vilket är något som vi borde uppmuntra och garantera att dessa finns kvar även efter krisen. Vi måste gemensamt se till att det Västsvenska yrkesfisket lever kvar men det ligger hos konsumenterna att göra rätt val. Vill vi fortsätta äta fisk och skaldjur i framtiden gäller det att handla lokalt och välja svenskfångad fisk och skaldjur.

ANNONS

Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker

ANNONS