Jag ser det som oerhört viktigt att vara en inlyssnande politiker. Både mot våra medarbetare och andra från professionen. Samtidigt är det viktigt att prata med kvinnor om deras egna upplevelser från förlossningsvården, skriver debattören.
Jag ser det som oerhört viktigt att vara en inlyssnande politiker. Både mot våra medarbetare och andra från professionen. Samtidigt är det viktigt att prata med kvinnor om deras egna upplevelser från förlossningsvården, skriver debattören. Bild: AnnaCarin Isaksson/Göteborgs-Posten

Vi måste lyssna på mammor med negativa upplevelser också

Personalen inom Västra Götalandsregionen har mitt och Miljöpartiets fulla förtroende. Mitt uttalande i Göteborgs-Posten den 5/2 syftade inte till att peka ut vår personal som några som medvetet försätter patienter i fara och jag vill be om ursäkt till de som tagit illa vid sig, skriver Madeleine Jonsson, Miljöpartiet.

ANNONS
|

Replik

15/2 Kränkande att Jonsson anklagar oss för att begå våld mot patienter

En välfungerande och samlad förlossningsvård är en prioriterad fråga. I Västra Götalandsregionen satsar vi fortsatt på det särskilda projektet i Göteborgsområdet gällande en sammanhållen vårdkedja för förlossningsrädda och kvinnor med annan sårbarhet. Ett projekt som Miljöpartiet genom mig varit initiativtagare till. Vi fortsätter jobba mot målet “en barnmorska per födande”.

Miljöpartiet har i flera års tid arbetat för att stärka både förlossningsvården och kvinnosjukvården ur ett personcentrerat perspektiv och att öka resurserna till vården. Inom förlossningsvården vill vi se fler barnmorskeledda förlossningsavdelningar på våra sjukhus, och att man som gravid har möjlighet att ha samma team av barnmorskor med sig genom hela graviditeten samt eftervården. Miljöpartiet vill också se förbättrade arbetsvillkor för barnmorskor inom förlossningen, se över olika alternativa arbetstidsmodeller och arbetssätt som gynnar karriärutveckling, återhämtning och forskning.

ANNONS

Känna sig trygg

Det är den politiken vi bedriver inom Västra Götalandsregionen, på folkets mandat. Jag ser det som oerhört viktigt att vara en inlyssnande politiker. Både mot våra medarbetare och andra från professionen. Samtidigt är det viktigt att prata med kvinnor om deras egna upplevelser från förlossningsvården. Fånga det som inte syns i enkäter. Att ta del av erfarenheter från olika håll är mycket betydelsefullt när vi arbetar för en jämlik, trygg och stark förlossningsvård.

Att man ska känna sig trygg i förlossningsrummet är viktigt för samtliga som befinner sig där. För den födande, barnet, partner eller medföljande, och all personal. Vi vet genom undersökningar och interna rapporter att många av de som föder på Västra Götalandsregionens förlossningsavdelningar är nöjda med vården de fått. Nu behöver vi hitta vägar för att alla ska känna sig nöjda. Genom samtal där olika perspektiv lyfts kan vi gemensamt komma framåt. I de samtalen behöver patienters röster höras lika mycket som medarbetarnas, de med positiva erfarenheter likväl som de med mer negativa erfarenheter.

I de samtalen behöver patienters röster höras lika mycket som medarbetarnas, de med positiva erfarenheter likväl som de med mer negativa erfarenheter

I början av mars kommer jag tillsammans med andra politiska kollegor att träffa Läkarförbundet för att lyssna in och föra samtal om hur vi kan förbättra förlossningsvården. Det är samtal som jag och Miljöpartiet gärna vill föra med flera olika parter. I min värld kämpar vi alla för samma mål, en säker och trygg förlossningsvård.

ANNONS

Madeleine Jonsson (MP), regionråd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS