Vi måste ha modet att ta debatten med extremister

Jag ogillar Nya tider men försvarar deras rätt att vara med på Bokmässan. Därför skrev jag under deras upprop på Facebook, skriver Anna E Nachman.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Min familj är judar och invandrare i Sverige. Vi importerar kött slaktat på ett sätt som är otillåtet här men har tack och lov dispens för vår import. Vi skickar våra barn till en skola där man är ledig på judiska helger och inte firar jul. Vi är tacksamma att ha friskolor i Sverige och inte "en skola för alla". Jag täcker håret och våra söner är omskurna i enlighet med både den judiska traditionen och svensk lag, under övervakning av Socialstyrelsen.

Vi väljer att leva så här.

Allt detta har SD lagförslag på att ändra, och de stöds av ”sanningssägarna” på Avpixlat med flera så kallade alternativa medier.

ANNONS

Har allt att förlora

Min familj har allt att förlora om SD:s lagförslag blev verklighet. Andra minoriteter skulle bli lika lidande. Samtidigt är det min absoluta övertygelse att det bästa skyddet för minoriteterna är att alla får komma till tals, även SD, publikationer som Nya Tider med flera.

Därför skrev jag på ett upprop på Facebook där jag menade att det var rätt att ha Nya Tider på Bokmässan i Göteborg. Men det betyder inte att jag delar deras uppfattning om hur Sverige ska se ut.

Jag är för att varje människa ska klä sig som den vill: heltäckt, slöja, kortkort eller naket. Vill någon ha skolavslutning i kyrkan - varsågod! Men tvinga inte mina barn att gå dit. Om en kvinna önskar att, liksom jag, bada i burkini ska inga strandpoliser klä av henne. Jag är för separata badtider för kvinnor och män, liksom tider för mixade bad, topless och vad man vill. Dygnet har många timmar, alla kan få sitt utan att inkräkta på andras vilja.

Vi måste ha modet

Vi måste ha modet att debattera med SD et al. Många alternativa medier är tendentiösa och använder sig av halvsanningar och lögner i syfte att smutskasta minoriteter, främst den muslimska.

ANNONS

Dessutom drar man sig inte för att ge sken av att debattörer - som jag - stödjer mer av deras sak än vi gör.

Detta förfarande är oacceptabelt och jag tar avstånd från det. Min filosofi är att leva och låta leva och aldrig fostra eller komma med pekpinnar, även när andras levnadssätt skiljer sig avsevärt från mitt eget.

Anna E Nachman

kulturberikare sedan 1973

ANNONS