Det enskilt viktigaste är att sortera plast som vi annars slänger i vanliga soporna. Men vi behöver också dra ned på den plast vi använder, undvika engångsplast och återanvända plastförpackningar vi redan har innan de till slut återvinns, skriver debattörerna.
Det enskilt viktigaste är att sortera plast som vi annars slänger i vanliga soporna. Men vi behöver också dra ned på den plast vi använder, undvika engångsplast och återanvända plastförpackningar vi redan har innan de till slut återvinns, skriver debattörerna. Bild: Pedersen, Terje

Vi måste göra mer för att få bort plasten

Vi vet att många undrar om det spelar någon roll att de sorterar plast. Svaret är ja – men det räcker inte. Det behövs också ett politiskt ansvarstagande för att få bort onödig plast och för att mer av plasten vi lägger i återvinningskärlen ska gå att materialåtervinna, skriver Lasse Stjernkvist (S) och Robin Holmberg (M).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Denna vecka samlas världens länder och miljöengagerade i Paris för att prata plast, eller snarare hur vi gemensamt får bort den förödande nedsmutsningen från plasten. Förhandlingarna väntas vara klara 2024. Där behöver klimatminister Romina Pourmokhtari visa ett tydligt ledarskap, men vi måste göra hemläxan redan nu - i Sverige och inom EU.

Plast är ett tåligt och praktiskt material men skapar problem när den inte återvinns. I dag återvinns bara 8 procent av all plast i Sverige och alldeles för mycket går till förbränning som leder till stora koldioxidutsläpp. Dels för att vi svenskar slänger för mycket plast i vanliga soporna, dels för att plasten har för dålig kvalitet för att gå att göra ny plast av. Här listar vi fem viktiga punkter för vad som behöver göras:

ANNONS

Minska mängden plast. Till exempel genom styrmedel som förbjuder vissa engångsprodukter och att ersätta plast med hållbara material där det går, eller helt ta bort plasten när den är onödig, som plasten runt tidningar eller cigarettpaket.

Minimera antalet plaster. I dag finns hundratals olika plaster. De skulle kunna minskas ner till omkring tio och då skulle möjligheterna att materialåtervinna dem bli avsevärt större.

Gör det lättare att återvinna. För att det ska bli lättare att sortera behövs tydlig information om vilket material en förpackning är gjord av och det ska vara lätt att se vad som ska sorteras var. Ett nytt skyltsystem har börjat användas och från 2027 kommer alla ha tillgång till fastighetsnära insamling vilket kommer att bidra till att det blir lättare att göra rätt.

Förbjud farliga ämnen i plast. I dag finns tusentals farliga ämnen som PFAS i plaster. Utan farliga ämnen kan mer plast materialåtervinnas och bli nya produkter. Det behövs förbud mot giftiga ämnen om mer plast ska kunna återvinnas.

Ställ krav på att nya plastprodukter ska tillverkas av återvunnen plast. 99 procent av all plast tillverkas av olja. Om vi som konsumenter väljer produkter som är gjorda av återvunnen plast och politikerna ställer krav på plastindustrin att använda återvunnen råvara för att göra ny plast, så kan den siffran minskas radikalt.

ANNONS

Men det spelar även stor roll vad vi privatpersoner gör redan nu. Det enskilt viktigaste är att sortera plast som vi annars slänger i vanliga soporna. Men vi behöver också dra ned på den plast vi använder, undvika engångsplast och återanvända plastförpackningar vi redan har innan de till slut återvinns.

Nu har vi möjlighet att skapa en hållbar plastanvändning – för klimatets skull. Låt oss ta den chansen.

Lasse Stjernkvist (M) ordförande Avfall Sverige, Norrköping

Robin Holmberg (M) vice ordförande Avfall Sverige, Ängelholm

ANNONS