Avkriminalisering gällande konsumtion samt mindre innehav är en viktig del av flera för att öka folkhälsan samt behandla och förebygga missbruk, skriver debattören.
Avkriminalisering gällande konsumtion samt mindre innehav är en viktig del av flera för att öka folkhälsan samt behandla och förebygga missbruk, skriver debattören. Bild: Ermindo Armino

Vi måste experimentera med vår narkotikapolitik

Att lista skadeverkan från bruket av cannabis tillsammans med slutsatsen att samhället inte borde utreda effekterna av en avkriminalisering är oseriöst, skriver Johan Svensson, styrelseledamot, Föreningen Tryggare Ruspolitik.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

24/10 Starkare cannabis riskerar ungdomars psykiska hälsa

Jag håller med Sven-Olov Carlsson i delar av vad han säger. Vill vi minska skadeverkan från bruket av cannabis bör vi bland annat reducera halten av THC i cannabis. Frågan är dock hur det skulle gå till.

Den ökning av styrkan hos THC som beskrivs började för årtionden sedan på kriminaliserade marknader, för att sedan fortsätta öka i länder och stater som legaliserat. Problemet är en effekt av den repressiva narkotikapolitik Sven-Olov länge försvarat. Om all hantering av alkohol varit kriminaliserad hade det bara funnits starksprit att köpa. Inte öl, en variant med lägre alkoholstyrka och därför mindre skadeverkan.

ANNONS

Reglering kräver legalisering

Jag vet inte om Sven-Olov förstår det själv, men vad han förespråkar är en legalisering med tillhörande reglering av cannabis. Som vi hanterar alkoholen i dag. Först då kan vi själva bestämma halten THC samt införa ålderskontroller för att minska tillgång och bruk hos ungdomar på ett sätt vi inte kan idag.

Alternativet vore ju det narkotikafria samhället, en utopi som aldrig existerat i mänsklighetens historia. Att medborgare, vuxna som ungdomar, plötsligt skulle sluta bruka narkotika faller på sin egen orimlighet. Jag håller med debattörer som Ted Goldberg, professor i sociologi; vi måste fortsätta experimentera med vår narkotikapolitik. Kanske innebär det även en utredning gällande effekten av en legalisering av cannabis i Sverige?

Att lista skadeverkan från bruket av cannabis tillsammans med slutsatsen att samhället därför inte borde utreda effekterna av en avkriminalisering är oseriöst och förtydligar Sven-Olovs långa bakgrund som renodlad lobbyist.

Viktigt för folkhälsan

Omfattande forskning från Norge , Finland samt internationell expertis landar i samma rekommendationer; avkriminalisering gällande konsumtion samt mindre innehav är en viktig del av flera för att öka folkhälsan samt behandla och förebygga missbruk. FN:s gemensamma ståndpunkt sedan 2019 tar tydlig ställning för skade­minimerande insatser samt avkriminalisering av personer som använder droger.

Den vetenskapliga tidskriften ”The Lancet”, vilken Sven-Olov hänvisar flera gånger, gjorde så sent som i juli ett starkt och tydligt ställningstagande till stöd för avkriminalisering.

ANNONS

Johan Svensson, styrelseledamot, Föreningen Tryggare Ruspolitik

ANNONS