På nationell nivå vill vi ta bort de klimatskadliga subventioner som finns, det ska aldrig löna sig att släppa ut i stället för att ställa om. På samma tema vill vi kraftigt öka produktionen och användningen av gröna, förnybara och billiga bränslen som sänker utsläppen, skriver debattörerna.
På nationell nivå vill vi ta bort de klimatskadliga subventioner som finns, det ska aldrig löna sig att släppa ut i stället för att ställa om. På samma tema vill vi kraftigt öka produktionen och användningen av gröna, förnybara och billiga bränslen som sänker utsläppen, skriver debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT

Vi löser inte klimatfrågan genom att skriva in ”hållbart” i fler dokument

Klimatomställningen måste ske nu och den måste ske på alla nivåer. Det börjar närma sig val till EU-parlamentet vilket sätter strålkastarljuset på alla de stora beslut som fattas där och klimatpolitiken är en viktig del. För Centerpartiet är det tydligt, vi behöver göra kraftiga klimatåtgärder på både europeisk, nationell och lokal nivå, skriver Emmyly Bönfors, Rickard Nordin och Emma Wiesner.

ANNONS

Sverige har gått ifrån att vara ett föregångsland när det kommer till klimatet, till att regeringen låtit sig kapas av Sverigedemokraternas klimatskepticism. Centerpartiet ser med stor oro hur Sveriges regering nu sänker klimatambitioner och ökar utsläppen i Sverige. Detta enorma felsteg leder till flera förlorade år för klimatarbetet i Sverige. Även inom EU-samarbetet ser vi hur flera partier går åt fel håll i stället för att öka takten, när ytterhögern tagit makt i flera länder och driver sin klimatfientliga politik både i sina parlament och inom EU.

Samtidigt som detta sker larmar EU:s klimatvetenskapliga råd om att EU-ländernas arbete med att sänka utsläppen går alldeles för långsamt, och att takten måste fördubblas om vi ska nå vårt klimatmål till 2030. Flertalet myndigheter och till och med regeringen själv varnar för att Sverige inte heller kommer nå målen. Göteborgs lokala klimatråd pekar på samma sak, även här krävs stora insatser för att staden ska nå sina mål. Samtidigt har vi ett vänsterstyre bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som saknar förmåga att fatta nödvändiga beslut för staden. Trots stora ord i valrörelsen har biltrafiken ökat och cykelresandet minskat sedan styret tillträdde.

ANNONS

Ändrar reglementen

Styret har fastnat i symbolpolitik. I stället för att snabbt rulla ut nya cykelbanor och ge kollektivtrafiken fler körfält, ändrar vänsterstyret några reglementen. Problemet är inte att det står ”hållbarhet” i för få styrdokument, problemet är att det är omöjligt att cykla eller åka kollektivt snabbare än krypfart förbi Brunnsparken. När det rödgröna styret lade ned det framgångsrika Pilotområde cykel som omvandlade kantstensparkering till cykelfiler i centrala staden, vill Centerpartiet i stället utöka arbetet.

Bild: Fredrik Wennerlund
Bild: Fredrik Wennerlund

Centerpartiet vill även göra det lättare för privatpersoner att ha solceller: på nationell nivå vill Centerpartiet förenkla reglerna, ta bort solskatten och göra bygglovsprocessen lättare. På lokal nivå vill vi att klimatnyttan ställs mot kulturvärdet på ett mer rimligt sätt, så att det faktum att ditt hus har ett rött tak inte hindrar dig att sätta upp solceller, vilket kan vara fallet i dag.

Men hur ambitiösa vi än är på lokal och nationell nivå är EU:s miljö- och klimatpolitik avgörande för att vi ska lyckas göra de utsläppsminskningar som krävs

På nationell nivå vill vi ta bort de klimatskadliga subventioner som finns, det ska aldrig löna sig att släppa ut i stället för att ställa om. På samma tema vill vi kraftigt öka produktionen och användningen av gröna, förnybara och billiga bränslen som sänker utsläppen.

Men hur ambitiösa vi än är på lokal och nationell nivå är EU:s miljö- och klimatpolitik avgörande för att vi ska lyckas göra de utsläppsminskningar som krävs. Europa måste ta sitt globala ansvar för att minska skadliga utsläpp. Vi behöver sätta ambitiösa klimatmål till 2040 för att ta oss till klimatneutralitet senast 2050 och för att klara 1,5-gradersmålet.

ANNONS

Avslutas omgående

För att det ska uppnås har Centerpartiet en rad förslag. Ett av de förslagen är att EU:s utsläppshandel så snabbt som möjligt ska inkludera samtliga utsläpp från transport-, bostads- och avfallssektorn. Dessutom måste de gratis utsläppsrätter som delar av industrin och flyget får avslutas omgående.

Vi bör ha ett stopp för fossila subventioner senast 2025 i hela EU. EU:s eller nationella budgetar ska inte användas till att låsa in oss i fossilberoende. Centerpartiet vill också gå ett steg längre: Vi vill ge EU-kommissionen möjlighet att aktivera ett klimatlås mot länder som inte uppfyller sina klimatmål. Precis som med demokratilåset, ska kommissionen föreslå åtgärderna, men ministerrådet besluta med kvalificerad majoritet.

Existentiell utmaning

Klimatlåset bör likställas med demokratilåset, som Centerpartiet gick till val på 2019. Demokratilåset blev verklighet 2021, då EU antog en mekanism som gör det möjligt att dra in EU-stöd till länder som beter sig demokratiskt tvivelaktigt. Den har hittills använts mot både Ungern och Polen.

Klimathotet är en existentiell utmaning som Sverige och EU måste ta sig an tillsammans. Vi behöver ta krafttag på alla politiska nivåer oavsett om det rör biltrafiken i Göteborg eller EU:s gröna giv. Vårt löfte till dig är att Centerpartiet aldrig kommer svika klimatet, oavsett vilken vind som blåser genom Europa.

ANNONS

Emmyly Bönfors (C), kommunalråd Göteborg

Rickard Nordin (C), riksdagsledamot Göteborg, klimat- och energipolitisk talesperson

Emma Wiesner (C), Europaparlamentariker Centerpartiet, toppnamn i Europavalet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS