Vi rödgrönrosa partier vill självklart inte att Alliansens budget ska styra Göteborg. Men vi kan omöjligt acceptera att inte ha inflytande när våra partier tillsammans är större än S, skriver Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel /MP) och Stina Svensson (FI).
Vi rödgrönrosa partier vill självklart inte att Alliansens budget ska styra Göteborg. Men vi kan omöjligt acceptera att inte ha inflytande när våra partier tillsammans är större än S, skriver Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel /MP) och Stina Svensson (FI). Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Vi hoppas att vår budget vinner – S avgör

I media har det framställts som att Alliansen tar över styret. Det är inte alls säkert. Vi hoppas att Socialdemokraterna kommer att rösta på vår rödgrönrosa budget, som då vinner över Alliansens budget, skriver gruppledarna för rödgrönrosa samarbetet: Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi).

ANNONS
|

Det politiska läget i Göteborg är komplext just nu. Vi vill ge vår bild av bakgrunden till att vi rödgrönrosa partier valt att göra en teknisk överenskommelse med Alliansen. Dessutom finns det många felaktigheter som sprids just nu.

l En del har påstått att V, MP och Fi kommer rösta fram Alliansens budget. Det stämmer inte. Vi kommer att rösta på vår egen rödgrönrosa budget i slutomröstningen. Däremot är Alliansen största blocket för närvarande och riskerar att få igenom sin budget – om inte S röstar på den rödgrönrosabudgeten.

l En del försöker få det att låta som att vi samarbetar politiskt med Alliansen. Inget kan vara mer fel. Överenskommelsen med Alliansen innehåller inga sakpolitiska överenskommelser. Vi gör bara som vi alltid gjort, vi följer praxis där största block (nu M, L, C och KD) tar styret (ordförande och vice ordförande) medan största oppositionsblock (nu V, MP och Fi) tar andre vice ordförande i nämnder och styrelser. Om Alliansens budget vinner utgör de största block och vi rödgrönrosa utgör största oppositionsblock. Skillnaden är att S inte ingår, vilket de gjort historiskt.

ANNONS

En del försöker få det att låta som att vi samarbetar politiskt med Alliansen. Inget kan vara mer fel.

l En del har påstått att vi rödgrönrosa partier släpper fram SD som vågmästare. Självklart gör vi inte det. SD och Alliansen har tillsammans färre mandat än S och rödgrönrosa. S har alltså makt att välja vilken budget som ska bli störst – om de röstar på vår rödgrönrosa budget. Genom den valtekniska samverkan mellan Alliansen och oss kommer dessutom SD:s inflytande minska.

Har inte varit vår plan

Att göra en teknisk överenskommelse med Alliansen och därmed riskera opposition har inte varit vår plan A, B eller C. Vi har sökt samarbete med S och andra partier, både i samtal och via media. S har gång på gång tydligt förklarat att de inte velat förhandla med oss, inte heller tagit initiativ till lösningar. I stället för samverkan med oss, har de via media gång på gång sökt samverkan med Alliansen och Demokraterna.

Efter valet försökte vi bjuda in en större konstellation, där eventuellt L och C skulle ingå med S-MP-V-Fi för förutsättningslösa samtal, som enskilda partier. Vi har även tillsammans med L haft samtal med S, S avböjde sedan fler samtal trots att L tackade ja till fler.

För oss har det varit svårt att förstå varför S inte tagit initiativ till förutsättningslösa möten som skulle kunna leda till fördjupade samtal och förhandlingar. S har avböjt alla lösningar med tyngdpunkt i mitten eller åt vänster.

ANNONS

I budgeten efter förra valet fick vi rödgrönrosa partier igenom viktiga omprioriteringar i Göteborg för runt en miljard kronor. Nu ville S att vi skulle välja mellan att rösta fram en S-budget – utan rödgrönrosa inflytande. Eller släppa fram en Alliansbudget, som hotar satsningar på miljö, klimat och jämställdhet, samt riskerar privatiseringar och nedskärningar. Vi rödgrönrosa partier vill självklart inte att Alliansens budget ska styra Göteborg. Men vi kan omöjligt acceptera att inte ha inflytande när våra partier tillsammans är större än S.

Kan stjälpa överenskommelsen

Den rödgrönrosa budgeten utgår ifrån den budget S själva varit med och skrivit, visserligen med ett par viktiga förändringar. Det borde inte vara svårt för S att rösta på den.

Det bästa hade varit om vi hade kunnat sitta ner och samtala mer prestigelöst innan positionerna låst sig, och förhandla utifrån möjliga konstellationer, där S kunde varit en naturlig part. Men S har konstant vägrat att förhandla i två månader och klockan tickar.

Om S röstar på vår rödgrönrosa budget faller överenskommelsen med Alliansen och rödgrönrosa kan återigen diskutera ett samarbete med S. Vi hoppas på det. S har makt att avgöra styret.

Daniel Bernmar (V)

gruppledare för Vänsterpartiet

Karin Pleijel (MP)

gruppledare för Miljöpartiet

ANNONS

Stina Svensson (FI)

gruppledare för Feministiskt initiativ

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS