Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vi har inte råd att förlora fler bra skolledare

Ska vi lyckas behålla skickliga skolledare och kunna rekrytera nya måste villkoren bli tillräckligt bra, skriver Torbjörn Broomé, Sveriges skolledarförbund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Regeringens stora satsningar på lärarnas löner har inte följts upp i tillräckligt hög utsträckning vilket innebär att många chefer nu har samma eller till och med lägre lön än sina underställda. Sveriges Skolledarförbund har vid ett flertal tillfällen uppmärksammat regeringen på det bristande helhetsperspektivet i statens lönesatsningar. Regeringen har avvisat oron och hävdat att problemen kommer att lösa sig av sig självt.

Sämre i Göteborg

Läget i Göteborg är inte positivt när vi jämför med Stockholm och Malmö. Göteborg har en bit kvar innan staden kan framstå som en attraktiv arbetsgivare sett ur ett löneperspektiv. En förskolechef i Stockholm tjänar cirka 5 000 kronor mer i månaden och rektorer får cirka 10 000 kronor mer i plånboken.

Vi kan konstatera att det är osakliga skillnader och att om ingenting sker står Göteborg inför ett stort problem. För att behålla våra duktiga förskolechefer och rektorer måste Göteborg framstå som en attraktiv arbetsgivare.

Raserade lönestrukturer

Ett annat perspektiv är rekrytering av nya skolledare. Vad lockar att få Göteborg stad som arbetsgivare? För att trygga ledarrekryteringen till förskola och skola krävs nu att såväl arbetsgivarna som regeringen ser över sina prioriteringar och säkrar medel för att återställa de raserade lönestrukturerna.

Vi kan se i vår löneenkät att skolledare börjar ifrågasätta sitt yrkesval. Vi har inte råd att förlora fler skickliga skolledare. Statistik visar att löneskillnaderna över landet fortsätter vara stora, trots samma uppdrag. Arbetsbördan är fortsatt tung, många skolledare rapporterar långa arbetsveckor. Förskolechefer och rektorer är Sveriges viktigaste chefer. Uppdraget är komplext och utmanande, det är viktigt att villkoren är tillräckligt bra för att locka de bästa till yrket.

Regeringens lönesatsning var ett steg i rätt riktning men den behöver kompletteras med en översyn av chefslönerna. Staten och Göteborgs stad har ett gemensamt ansvar, som vi i dag inte riktigt kan se att någon part hittills tagit.

Torbjörn Broomé

ordförande Sveriges skolledarförbund i Göteborg