Om man förnekar jägarna att finna nöje i sitt värv kommer intresset att minska. Och det kommer få enorma följder för samhället, skriver debattören.
Om man förnekar jägarna att finna nöje i sitt värv kommer intresset att minska. Och det kommer få enorma följder för samhället, skriver debattören. Bild: JESSICA GOW / TT

Vi borde tacka jägarna för att de tycker det är roligt att jaga

Debattartikeln präglas av många faktafel och ännu mer begreppsförvirring. Det finns säkert en förklaring till det och det är bara att titta på avsändarlistan så förstår man att frågan engagerar människor med olika bakgrund och nivå av kunskap, skriver Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent Jägarnas Riksförbund.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

26/10 Att dela ut priser till de som skjuter flest djur är inte viltvård

Först och främst måste vi bara slå fast att de vilda djuren i Sverige verkligen inte saknar skydd. De arter som far illa gör det av andra skäl än jakt då de allra flesta jaktbara arter finns i stora mängder. Jaktlagen, Artskyddsförordningen, Jordabalken och andra grundläggande lagar i Sverige tar ett oerhört stort ansvar för våra gemensamma vilda djur på olika vis. Att säga att vilda djur saknar skydd i lag är direkt felaktigt, och tydligast framgår det i Jaktlagen 3 §: Viltet är fredat och får jagas endast om detta följer av denna lag eller av föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen.

ANNONS

Debattörernas syn på ”renodlad nöjes- och troféjakt” är dock något som vi gärna vill diskutera. Som vi också framförde i den radiodebatt som det hänvisas till i texten finns det massor av positiva effekter för samhället av jakten. Det skapar intäkter till markägare, bidrar till balans i ett ekosystem som är kraftigt påverkad av människan, begränsar invasiva arter, begränsar sjukdomsutbrott, avlivar djur som skadats vid trafikolyckor, förmedlar tonvis med klimatsmart kött till svenskarna.

Att jägarna kliver upp på morgnarna, sätter sig i skog och mark och väntar på att rätt djur ska visa sig är inte för att skapa samhällsnytta utan för att de tycker om att göra det

Alla dessa positiva följder skapas tack vare av att jägarna, frivilligt och faktiskt till och med mot stora kostnader, väljer att bedriva sin hobby. Men den främsta drivkraften bakom att jaga är inte att bidra till samhället, utan det är för att det är roligt. Att jägarna kliver upp på morgnarna, sätter sig i skog och mark och väntar på att rätt djur ska visa sig är inte för att skapa samhällsnytta utan för att de tycker om att göra det. Allt det andra positiva kommer på köpet.

Enorma följder

Om man förnekar jägarna att finna nöje i sitt värv kommer intresset att minska. Och det kommer få enorma följder för samhället. Skattemiljoner kommer saknas när arrendepriserna sjunker, viltstammar kommer öka okontrollerbart vilket kommer leda till enorma kostnader för jord- och skogsbruk och trafikolyckorna kommer skjuta i höjden. Att tro att naturen kan kontrollera detta själva i en natur som är skapad av hundratals år av jordbruk, skogsbruk och infrastruktur är naivt, så fungerar det naturligtvis inte. För att återställa en ”naturlig balans”, som beskrivs som önskvärt i vissa kretsar, krävs först och främst att människan och dess påverkan tas bort.

ANNONS

Så för att tydliggöra hur symbiosen fungerar: Jakten skapar en enorm samhällsnytta och jägarna betalar för att utföra det, så länge de också tillåts ha roligt när de gör det.

Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent Jägarnas Riksförbund.

ANNONS