Vi avgör klimatpolitiken den 9 september

För oss är klimatet inte något vi ägnar oss åt när vi får en lucka över i kalendern. För oss fyller det hela kalendern. Ser du som vi att det behövs ett parti som sätter miljön först måste du rösta på Miljöpartiet. Klimatet kan inte vänta, skriver Isabella Lövin (MP) och Gustav Fridolin (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Riksdagsval 2018

Sommaren 2018. En hetta som vi kommer att minnas länge. Eller? Mycket talar snarare för att somrarna med värmerekord kommer att avlösa varandra och att det vi upplevt den här sommaren kommer att bli det nya normala. Och, som vi har sett med smärtsam tydlighet de senaste veckorna, så betyder så här långa värmeböljor inte bara varma sommarkvällar och ändlösa bad.

Marker och skördar bränns sönder, gräset är gulnat, betet sinar och bönderna tvingas planera för att skicka djuren på slakt. Vi kommer förstås att ta oss igenom sommaren 2018. Lantbrukare kämpar för att ta hand om sina skördar och djur. Många butiker gör vad de kan för att stötta den svenska livsmedelsproduktionen. Runt om i Sverige görs imponerande insatser av brandförsvar och frivilliga. Regeringen tar ansvar, bland annat med 1,2 miljarder till lantbrukare som drabbats av foderbrist och inkomstbortfall.

ANNONS

Vi tar oss igenom sommaren 2018 tillsammans. Det är bara så vi kan ta oss an den större klimatutmaningen också. Tillsammans.

Över hela norra halvklotet slås just nu värmerekord, från Japan till Skottland och Kanada. Arktis isar smälter, väderkatastroferna blir fler och värre, krig och konflikter väntas växa i torkans spår. Jordens medeltemperatur har nu varit över den normala mer än 400 månader i sträck.

Det händer här och nu, klimatet kan inte vänta. Ändå envisas bromsklossarna. Det är alltid bättre att någon annan tar ansvar för klimatet. Någon annanstans. Någon annan gång.

När Miljöpartiet lägger förslag som minskar utsläppen svarar alla de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna nästan reflexmässigt nej. För jobbigt. För dyrt.

Men den här sommaren har det blivit tydligt att den stora frågan inte är vad det kostar att göra något för klimatet – den stora frågan är vad det kostar att låta bli.

En poltik som varken bränner ut planeten eller människor

Förändring är nödvändig för mänsklighetens framtid. Men det är också en förändring att längta efter. Vi vet att många känner att det är något som skaver i dagens samhälle. Att det är något som är bakvänt när vi blir allt rikare, men ändå mår allt sämre. Miljöpartiet slåss för en politik som varken bränner ut planeten eller människor.

ANNONS

Alla som stått på en perrong och väntat på ett försenat tåg vet att moderna tåg på ny räls inte bara är en miljöfråga. Alla som lämnat sina barn på en skolgård strax intill en hårt trafikerad bilväg kan se det rimliga i att rensa luften från farliga avgaser. Alla som har tagit ett svalkande dopp i sommar vet att rent vatten inte bara är viktigt för fiskarna. Alla som funderat över stressen och hetsen, vet att ett samhälle där vi prioriterar tid med varandra före ökad prylkonsumtion inte bara är något för miljö-muppar.

Ett grönare samhälle är helt enkelt bättre för människor, inte bara isbjörnar.

Miljöpartiet har ända sedan vi bildades tagit fajten för miljön. I regering har vi fördubblat miljöbudgeten, gjort det lättare för människor att sätta upp solceller på taket, infört en klimatskatt på flyget, investerat i nattåg, cykelbanor och laddstolpar för elbilar och vi har skyddat mer skogar och hav så att också våra barn kan njuta av skogspromenader och bad i framtiden. Europas miljörörelser säger att Sverige nu har världens främsta klimatpolitik. FN:s generalsekreterare har sagt samma sak. Det är dessa framsteg som Sverige gör och som inspirerar världen som står på spel i höstens val. Det är dessa framsteg oppositionspartierna vill skära ner på, eller rulla tillbaka.

ANNONS

Valet den 9 september är ett viktigt vägval. Då bestämmer vi om vi ska växla upp och genomföra ännu mer miljö- och klimatpolitik eller om vi ska ta av oss ledartröjan och sätta oss på läktaren, backa på de reformer som lagts fram och hoppas att någon annan tar ansvar åt oss.

Miljöpartiet har gjort sitt val. Vi gjorde det redan när modiga människor ur miljö-, freds- och kvinnorörelsen för första gången på 70 år förde ett nytt parti in i riksdagen. Vi kan det här. För oss är miljön och klimatet inte något vi ägnar oss åt när vi får en lucka över i kalendern. För oss fyller det hela kalendern.

Nästa mandatperiod vill vi bland annat:

l Säkra svensk matförsörjning – vi behöver stödja det svenska jordbruket för att öka den inhemska livsmedelsproduktionen så att Sverige kan vara mindre beroende av andra länder och mindre sårbart vid en eventuell kris. Vi vill sätta mål om 80 procent självförsörjningsgrad i livsmedelsproduktionen. Skolor och äldreboenden ska ställa minst samma krav som svenska miljö- och djurregler ställer när man köper in mat. Vi vill sätta en skatt på importerat ”fulkött” som kunnat bli billigt för att djuren betalat priset, genom till exempel överanvändning av antibiotika.

ANNONS

l Binda ihop Sverige med tåg som går i tid – vi vill bygga banor för höghastighetståg så snart som möjligt och rusta upp och bygga ut järnvägen i hela landet.

l Rädda våra hav och vatten – vi vill stoppa spridningen av plast, gifter och skadliga ämnen samt skydda fler marina områden.

l Se till att flyget, som alla andra transportsätt, betalar för sina klimatpåverkande utsläpp.

l Minska de farliga utsläppen från bilar i städerna samtidigt som vi skapar bättre möjligheter för förnybara bränslen i de delar av landet där bilen är det enda fungerande transportsättet.

Miljöfrågan inte en självklarhet

Det handlar om politik. Miljöfrågan är inte en självklarhet, något som alla partier prioriterar lika mycket. För att skydda haven och bromsa växthuseffekten kan man inte kraftigt skära ner på klimat- och miljöbudgeten som de borgerliga och SD föreslår. Eller skattebefria flyget, som de borgerliga och SD vill. Tvärtom, vi ska i stället se till att göra det miljövänliga valet enklare, billigare och roligare än det miljödåliga. Du behöver inte hålla med oss om allt, men ser du som vi att det behövs ett parti som sätter miljön först måste du rösta på Miljöpartiet. Klimatet kan inte vänta.

Isabella Lövin (MP)

ANNONS

språkrör

Gustav Fridolin (MP)

språkrör

ANNONS