Brotten förtjänar att nå offentligheten i proportion till hur vanliga de faktiskt är. Av all misshandel i Västsverige hittills i år har nio av tio av alla fall inträffat inomhus och där är det kvinnorna som är mest utsatta, skriver debattören.
Brotten förtjänar att nå offentligheten i proportion till hur vanliga de faktiskt är. Av all misshandel i Västsverige hittills i år har nio av tio av alla fall inträffat inomhus och där är det kvinnorna som är mest utsatta, skriver debattören. Bild: JESSICA GOW / TT

Vi åker till hem där en man har misshandlat en kvinna varje dag

I dag på internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor, Orange Day, vill jag sätta fingret på våldsdåd som sker i den privata sfären. Om det inte går så långt som till att en kvinna dödas, passerar dessa brott ofta obemärkt förbi. En orsak är att kvinnor som utsätts för våld i nära relation sällan anmäler det till polisen. Siffran är så låg som fyra procent, enligt Brå, skriver Klas Johansson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Samhällsdebatten om trygghet och säkerhet tenderar att handla om de brott som sker på gator och torg. Men den farligaste platsen för kvinnor i Västsverige är i hemmet. Det skriver Klas Johansson, regionpolischef i polisregion Väst, med anledning av internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november.

Det har varit en dyster utveckling under året med en kraftig ökning av skjutvapenvåld och sprängningar i Sverige. Det är naturligt att det blir stort fokus på dessa brott, som inte bara drabbar personer som har kopplingar till kriminella nätverk utan i allt högre grad även anhöriga och andra medborgare som inte har någon som helst koppling till kriminalitet. En mer konstant våldsvåg som det talas alldeles för lite om är den som årligen drabbar tiotusentals kvinnor i Sverige.

ANNONS

Passerar obemärkt

Bild: LARS HEDELIN

I dag på internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor, Orange Day, vill jag sätta fingret på våldsdåd som sker i den privata sfären. Om det inte går så långt som till att en kvinna dödas, passerar dessa brott ofta obemärkt förbi. En orsak är att kvinnor som utsätts för våld i nära relation sällan anmäler det till polisen. Siffran är så låg som fyra procent, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

Trots det monumentalt höga mörkertalet har polisen i Västsverige hittills i år fått in över 5 800 anmälningar om brott i nära relation. Brotten sker varje dag, i alla bostadsområden, i alla delar av samhället och alla åldrar.

85 procent av de som anmäler att de utsatts för våld i nära relation i Västsverige är kvinnor och i princip varje dag åker våra patruller till hem där en man utsatt sin partner för våld. Det handlar om misshandel med tillhyggen eller stryptag, verbala hot och mordförsök. Inte sällan blir barn vittnen till händelserna, vilket också är en brottslig handling.

Polismyndigheten lägger stora resurser på att utreda dessa brott och lagföra gärningsmännen och har inlett en nationell satsning med ett mer offensivt fokus på personerna som utövar partnervåld. Syftet är att förebygga och förhindra upprepad grov våldsbrottslighet. Genom att också säkra mer teknisk bevisning kan vi driva fler ärenden vidare till åtal, även i de fall då vi inte får vittnesmål från den våldsutsatta kvinnan.

ANNONS

Det handlar om misshandel med tillhyggen eller stryptag, verbala hot och mordförsök

I den ständiga ström av brott som sker i Västsverige under ett dygn, och som vi aktivt och i urval uppmärksammar på polisens hemsida och i kontakter med media, finns en viss försiktighet. Av hänsyn till personlig integritet. Men att utöva våld mot sin partner är inte en privat angelägenhet eller ett socialt fenomen. Vi behöver prata mer om den här grova brottsligheten – inom polisen, med journalister och i samhället.

Det är kriminella handlingar och ett stort samhällsproblem som får förödande konsekvenser för de som utsätts – och för alla de barn som växer upp med våld i hemmet.

Brotten förtjänar att nå offentligheten i proportion till hur vanliga de faktiskt är. Av all misshandel i Västsverige hittills i år har nio av tio av alla fall inträffat inomhus och där är det kvinnorna som är mest utsatta. Ändå handlar den allmänna debatten om trygghet och säkerhet nästan uteslutande om det som sker på gator och torg.

Privata miljöer

Jag och övriga ledningen för polisen i region Väst ska jobba för en breddad syn på begreppet trygghet och säkerhet. Ett steg är att tala mer om de allvarliga våldsbrott som oftare sker i slutna privata miljöer än på allmänna platser och där gärningsmannen inte är vem som helst utan brottsoffrets partner.

ANNONS

Dessa brott är vår högsta prioritet och vi vill att fler vågar anmäla. Vi vill stödja dem som utsätts och vi vill att många fler som misstänker att någon utsätts för våld i nära relation anmäler till polisen.

Klas Johansson, regionpolischef i region Väst

ANNONS