Linda Westerlund Snecker (V), rättspolitisk talesperson, ledamot riksdagens justitieutskott
Linda Westerlund Snecker (V), rättspolitisk talesperson, ledamot riksdagens justitieutskott

Verkligheten är inte svart och vit som M tycks tro

Ellen Juntti (M) beskriver en värld som är svart och vit där den som inte delar hennes åsikt hejar på förövare. Så ser inte verkligheten ut, skriver Linda Westerlund Snecker (V).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

Kvinnofrid, 2/5

Vi befinner oss i en samhällsdebatt där den som ropar högst efter hårdare straff och fler poliser är den som tror sig se allvarligast på brottsligheten. Det tar Ellen Juntti från Moderaterna fasta på när hon i en debattartikel anklagar Vänsterpartiet för att inte se allvaret med mäns våld mot kvinnor.

20 års kamp

Låt mig vara tydlig. Vänsterpartiet har som feministisk parti under mer än 20 år lyft mäns våld mot kvinnor. Vi har sedan rösträttskampen stått i främsta ledet för kvinnors frihet. Vänsterpartiet var det första partiet i EU-parlamentet som ville exportera den svenska sexköpslagen. I budgetförhandlingarna med regeringen har vi år efter år gett mer medel till kvinnojourerna. Vi har presenterat 120 miljoner kronor med insatser för att motverka #metoo. Vi har varit drivande i debatten om en samtyckeslagstiftning. För vi vet att en politik för kvinnors rättigheter sitter ihop med alla frågor i hela samhället. Vi är feminister. Något Moderaterna inte kan stava till.

ANNONS

Stöttar inte borgerlig rättspolitik

Det som har skett är att Vänsterpartiet har stöttat en proposition om kontaktförbud som regeringen har presenterat. Den borgerliga Alliansen och SD gör då ett tillkännagivande om ytterligare åtgärder om kontaktförbud. Vänsterpartiet väljer att inte stötta en borgerlig rättspolitik och jag reserverar mig och inlämnar en skriftlig motivering. Det är så riksdagens arbetsordning i utskotten går till.

Att som Juntti påstå att Vänsterpartiet då ställer sig på gärningsmannens sida i stället för brottsoffrets underkänner hennes arbete som kriminalinspektör och senare som riksdagsledamot. Juntti har mer kunskap om lagstiftning än vad hon vill ge sken av. Juntti beskriver en värld som är svart och vit där den som inte delar hennes åsikt hejar på förövare. För den som skriker högst vinner. Jag tror inte att det imponerar på väljarna.

Linda Westerlund Snecker (V)

rättspolitisk talesperson, ledamot riksdagens justitieutskott

ANNONS