Vem vinner på marknadshyror?

Chockhöjda hyror och en allt större del av inkomsten som går till hyra. Förlorarna är många – vilka är egentligen vinnarna om marknadshyra införs, undrar Ronny Bengtsson, tf regionordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Om marknadshyror skulle införas i Göteborg skulle hyresnivåerna stiga med i snitt 51 procent. Den största ökningen skulle ske i Majorna-Linné (67 procent) men även i Angered, som idag har den lägsta hyresnivån i staden, skulle hyrorna stiga med 33 procent. I genomsnitt skulle hushållen förlora tolv procent av pengarna de har att röra sig med i månaden för att istället betala högre hyra. Det visar rapporten som konsultbolaget Ramboll gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen.

Stora konsekvenser

En sådan utveckling skulle få konsekvenser för hyresgästerna. Hyresgäster som klarar dagens hyresnivå skulle behöva lägga en större del av inkomsten på hyran och få mindre över till annat. De som redan idag har tuffast med att klara hyrorna riskerar att knuffas ut helt från bostadsmarknaden. Plånboken skulle avgöra var du kan bo – om du ens har råd att bo alls.

ANNONS

Effekterna riskerar att bli ett mer segregerat Göteborg där redan trångbodda familjer skulle tvingas tränga ihop sig ännu mer för att klara att bo kvar. Frågan är vilka som vinner på marknadshyror?

Bostadsbristen framhålls ofta av förespråkarna av marknadshyror ändå finns det få bevis på att marknadshyror skulle lösa problemet. Snarare visar exempel och forskning på att fri hyressättning knappast skulle leda till fler bostäder. Redan idag har många svårt att klara de höga hyresnivåerna som nyproduktion innebär. De stora vinnarna är istället fastighetsägarna utan garantier på att vinsten skulle ge fler lägenheter.

Mardrömsscenario?

Låter det som ett mardrömsscenario? Det skulle det vara för många hyresgäster. Ändå utreds just nu frågan att införa fri hyressättning i nyproduktion – ett resultat av januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Om det förslaget går igenom är risken stor att dörren öppnas för marknadshyror även för befintliga lägenheter på sikt.

Visst finns problem med bostadspolitiken. Det syns i bostadsbristen, i trångboddhet och i hemlöshet. Men att släppa marknaden fri att sätta vilken hyresnivå man vill kommer inte att vara lösningen.

Vi behöver ett större statligt ansvarstagande för att stimulera bostadsbyggande. Vi behöver fler incitament för att klara att bygga nya bostäder som fler ha råd att bo i.

Det vi behöver är rättvisare skatter där hyresbostäder inte missgynnas jämfört med ägt boende. Vi behöver ett större statligt ansvarstagande för att stimulera bostadsbyggande. Vi behöver fler incitament för att klara att bygga nya bostäder som fler ha råd att bo i.

ANNONS

Bostäder är inte som vilken marknad som helst. Ett hem är en mänsklig rättighet och att alla människor, oavsett tjockleken på plånboken, ska ha rätt till en god bostad är något som präglat den svenska modellen. Den modellen behöver absolut utvecklas – men inte avvecklas.

Ronny Bengtsson, tf regionordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige

ANNONS