Enligt Lina Andersson motsvarar miljövinsterna av Göteborgs vegosatsning en halv promille av stadens totala utsläpp. Detta är knappast en rättvisande uträkning. Enligt FN står kött- och mejeriindustrin för ca 15 procent av världens växthusgaser, lika mycket som alla transporter, skriver debattörerna.
Enligt Lina Andersson motsvarar miljövinsterna av Göteborgs vegosatsning en halv promille av stadens totala utsläpp. Detta är knappast en rättvisande uträkning. Enligt FN står kött- och mejeriindustrin för ca 15 procent av världens växthusgaser, lika mycket som alla transporter, skriver debattörerna. Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Vegetarisk skolmat bättre både för barnen och klimatet

Föräldern Lina Andersson uttrycker farhågor om att barn inte blir mätta på den vegetariska maten som serveras tre dagar i veckan på hennes barns skola och därmed inte orkar skolan. Vi kan lugna Lina och alla andra föräldrar att vetenskapliga analyser ger en annan bild. Barn äter inte mindre av den vegetariska maten och den ger dessutom mer näring än köttalternativ, skriver bland andra David Stenholtz, biträdande överläkare.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

3/9 Ge barnen kött i skolan - annars orkar de inte

Lina Anderssons enda källor för sina påståenden är hennes egna två barn och en lärare på Orust som yttrat sig i frågan för ett år sedan. Om man går till vetenskapen så visar analyser att barn inte äter mindre av vegetariska rätter och näringsanalyser visar att vegoalternativen ger mer näring.

Studier visar även att baljväxter mättar lika bra eller bättre än kött. Den första skolan i USA som började serverade enbart vegetariska måltider 2013 noterade två år efter skiftet att barnen var sjuka mindre ofta och skolresultaten förbättrades signifikant.

ANNONS

Budskapet att ett grönare ätande är bland det viktigaste vi kan göra för miljön har i årtionden ekat årligen från högt ansedda forskare och organisationer, bland annat FN:s klimatpanel

Enligt Lina Andersson motsvarar miljövinsterna av Göteborgs vegosatsning en halv promille av stadens totala utsläpp. Detta är knappast en rättvisande uträkning. Enligt FN står kött- och mejeriindustrin för ca 15 procent av världens växthusgaser, lika mycket som alla transporter. Budskapet att ett grönare ätande är bland det viktigaste vi kan göra för miljön har i årtionden ekat årligen från högt ansedda forskare och organisationer, bland annat FN:s klimatpanel.

Högre animaliekonsumtion leder även till försämrad hälsa och produktionen leder utöver växthusgasutsläpp till övergödning, vattenbrist, landbrist och försurning. Den driver på antibiotikaresistens. Nu under Corona-pandemin har det publicerats inte mindre än tre rapporter, varav en från FN, som samtliga identifierar vår konsumtion av animalier som den underliggande orsaken till föregående och nuvarande pandemi. Att hänvisa till näringsbehov eller smak för att motivera fortsatt animaliekonsumtion håller inte idag. Det är bortom tvivel fastställt att en helt växtbaserad kost är näringsriktig i alla livens skeden, även barnaåren och smakmässigt är vissa animaliesubstitut omöjliga att skilja från det de ersätter, till och med för professionella kockar.

Barn gör som föräldrarna

Att barn väljer bort viss mat, även vegetarisk, är snarare regel än undantag. Mer vegetariskt i hemmet och saklig information om vinster kan öka acceptansen. Barn gör ofta som sina föräldrar. Ett barn som av sin förälder får höra att man måste äta kött, att vinster med vegetariska måltider är minimala eller att det inte är gott, kommer vara mindre benägen att äta det, både i skolan och hemma.

ANNONS

Vi hoppas dessa rader glädjer alla föräldrar som vill bevara miljön för sina barn men som oroat sig för hur mycket vegetariskt man kan ge dem. Vidare vill vi uttrycka vår respekt för Göteborgs stad och det gröna kostskifte som initierats inom dess verksamhet. Ur miljö- och hälsosynpunkt är ni på helt rätt spår.

David Stenholtz, bitr. överläkare onkologi och ordförande Läkare för framtiden

Annika Carlsson Kanyama, docent KTH

ANNONS