Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
David Stenholtz, biträdande överläkare onkologi, ordförande Läkare för framtiden, vegan och småbarnsförälder.
David Stenholtz, biträdande överläkare onkologi, ordförande Läkare för framtiden, vegan och småbarnsförälder.

Vegansk kost är näringsrik nog

Varför gå kött- och mjölkindustrins ärenden? Ett grönare ätande innebär stora fördelar för både hälsa och miljö. Och fungerar utmärkt i livets alla skeenden, skriver David Stenholtz, Läkare för framtiden.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Mat och miljö, 17/11

Ingrid Larsson och Lena Hulthén skriver på GP debatt och uttrycker återigen sin oro för att allt fler väljer vegetarisk eller vegansk kost. Oron gäller risk för olika brister och särskilt oroliga är de för barn, äldre och unga kvinnor.

De uttryckte samma oro i en debattartikel i januari 2016 och undertecknad informerade då i en replik att världens största yrkesorganisation av dietister och nutritionister inte delade deras oro. Academy of Nutrition and Dietetics har i den största litteraturgenomgång som gjorts inom området slagit fast följande i sin officiella ståndpunkt (uppdaterad 2016) gällande vegetariska koster:

Vegansk kost är näringsmässigt tillräcklig

”Välplanerade vegetariska koster, inklusive vegansk kost är hälsosam, näringsmässigt tillräcklig och kan medföra hälsovinster för förebyggande och i behandling av vissa sjukdomar. Dessa koster är lämpliga i alla livets skeden, inklusive graviditet, amning, småbarnsår, barndom, ungdom, äldre och för idrottare.”

Ett grönare ätande innebär stora fördelar för både hälsa och miljö. Vedertagna beräkningar av forskare kopplade till FN gör gällande att dessa vinster inte upphör vid någon gräns utan är som störst när vår kost är helt växtbaserad (Springmann et al, PNAS Mar 2016) något som författarna verkar vilja förneka.

Livsmedelsverkets råd gällande kött och chark är att inte äta mer än 500 gram i veckan. Författarna verkar tolka detta som att rådet är att alla ska sträva efter att äta just 500 gram och att man annars utvecklar diverse brister. Detta är en slutsats som helt saknar vetenskaplig grund.

Bra vitamintillskott finns för alla åldrar

Det stämmer att veganer måste ta tillskott av vitamin B-12 (det finns för barn från 1 års ålder och dessförinnan är bröstmjölk och berikade produkter utmärkta källor) och att det kan finnas andra tillskott som algolja och D-vitamin som kan behövas i vissa delar av livet. Personer som föredömligt väljer att göra sin kost så växtbaserad som möjligt, oavsett om det är för hälsa, miljö, djur eller den globala matförsörjningen måste informeras om detta.

Livsmedelsverket gör ett föredömligt arbete på detta område och har all information man behöver på sin hemsida. Det är förvånande att författarna i stället för att stämma in i detta informationsarbete verkar vilja kampanja för fortsatt köttätande till varje pris. Detta är att gå kött- och mjölkindustrins ärende mer än att verka för ett sunt och hållbart samhälle.

David Stenholtz

bitr överläkare onkologi, ordförande Läkare för framtiden, vegan och småbarnsförälder