Henrik Munck (MP), ordförande Miljö & Samhällsbyggnad, Göteborgsregionen (GR) och vice ordförande Trafiknämnden, Göteborgs stad
Henrik Munck (MP), ordförande Miljö & Samhällsbyggnad, Göteborgsregionen (GR) och vice ordförande Trafiknämnden, Göteborgs stad

Västlänken är en farligt urspårad debatt

I Göteborg är vi ”världsbäst” på mycket, men kanske inte på att fixa infrastrukturen eller ens att respektera olika åsikter, skriver Henrik Munck (MP).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

    <strong>Henrik Munck </strong>(MP),ordförande Miljö &amp; Samhällsbyggnad, Göteborgsregionen (GR) ochvice ordförande Trafiknämnden, Göteborgs stad
Henrik Munck (MP),ordförande Miljö & Samhällsbyggnad, Göteborgsregionen (GR) ochvice ordförande Trafiknämnden, Göteborgs stad

Slutreplik

Västlänken, 25/1 och 31/1

Kommunalråden Nyhus (S), Kamne (MP) och Bernmar (V) beskriver syftet med Västlänken i en replik till mig (GP 31/1). Syftet och att det saknas pengar till de andra nödvändiga tågspåren i Göteborgsregionen som ska kopplas ihop med Västlänken (till exempel Göteborg–Borås) är vi överens om. Däremot har vi olika syn på hur stort problem det är att det saknas 50 miljarder.

Kommunalråden verkar inte vara intresserade av ett nytt infrastrukturpaket för att lösa situationen, eller att be om ursäkt till allmänheten. Vilket jag tycker man ska göra när man misslyckas som politiker.

Smutskastning och fulspel

ANNONS

Men tyvärr är det inte kring sakfrågan som diskussionen fortsätter.

Kommunalråden väljer i stället att beskriva mig och mitt beteende som ”nonchalant”. Lite förenklat brukar man ju säga att personangrepp kommer när någon saknar bra argument i en diskussion. Och som relativt ny politiker har jag tyvärr fått lära mig att smutskastning och fulspel är en del av det politiska spelet.

Efter folkomröstningen 2014 om trängselskatt var min slutsats att vi måste följa resultatet. Allt annat vore just ”nonchalant”. Men svaret jag fick internt i mitt parti var ”vi ligger lågt, detta är en mycket jobbigare fråga för Socialdemokraterna, så vi låter dem ta smällen”. Med den inställningen så är det inte konstigt att mandatperioden innehållit rödgröna bråk i Göteborg.

Sätter en standard

Ledande politikers agerande påverkar också klimatet och arbetsmiljön i en kommuns organisation. När politiker fulspelar eller smutskastar så sätter det en standard. Om det dessutom bland de högsta politiska ledarna fuskas och slösas med skattepengar, ja då har en kommunstyrelse verkligen svårt att klara sin roll och sina uppgifter. Var har politikerna egentligen sitt fokus?

Var var Göteborgs kommunalråd när infrastrukturministern prioriterade nya tågspår i Skåne framför Göteborg–Borås (i direktiv till Trafikverket 23 mars 2017)? Sådana avgörande förändringar sker inte av en slump. Varför missade alltså Göteborg att säkra det utbyggda tågsystem som Västlänken skulle bli en del av?

ANNONS

Föregå med gott exempel

Grunden i en demokrati är att lyssna på folk (även griniga gubbar), respektera olika åsikter (även jobbiga sådana), och att jobba för samhällets utveckling (och inte för egen vinning). Politiker får gärna föregå med gott exempel.

Vi ska ha stora visioner och utveckla Göteborgsregionen, men vi måste också våga ta tag i problem. Fina ord och politisk retorik är farligt för samhället om det inte möts upp av en politisk ledning som klarar av att genomföra förbättringar i verkligheten.

Henrik Munck (MP)

ordförande Miljö & Samhällsbyggnad, Göteborgsregionen (GR)

vice ordförande Trafiknämnden, Göteborgs stad

ANNONS