Samtidigt ser vi ett ökat behov av ökad försvarsförmåga på den strategiskt betydelsefulla västkusten. Det saknas en permanent flottnärvaro i området, bortsett från en mindre garnison av röjdykare i Skredsvik utanför Uddevalla. Det duger inte, skriver debattörerna.
Samtidigt ser vi ett ökat behov av ökad försvarsförmåga på den strategiskt betydelsefulla västkusten. Det saknas en permanent flottnärvaro i området, bortsett från en mindre garnison av röjdykare i Skredsvik utanför Uddevalla. Det duger inte, skriver debattörerna. Bild: Mikaela Landeström/TT

Västkustens försvar behöver stärkas med permanent flottnärvaro

Riksdagspartierna förbereder under våren ett nytt försvarsbeslut. Under överläggningarna i försvarsberedningen som nu pågår är Kristdemokraternas ingång tydlig: flottans närvaro på Västkusten måste stärkas markant. Vår slutsats är att detta kräver upprättandet av en ny ytstridsflottilj, skriver Mikael Oscarsson och Magnus Berntsson, Kristdemokraterna.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Sverige är ett avlångt land, med en över 2400 kilometer lång fastlandskust. Det är en av Europas längsta. Vi är därmed i grund och botten en sjönation. Hela 90 procent av Sverige import och export transporteras sjövägen. Nordens största hamn ligger i Göteborg, och 30 procent av Sveriges utrikeshandel går genom hamnen. Västkusten har alltså en avgörande roll för vår ekonomi. Vi kan konstatera att Göteborgs hamns betydelse för Sverige gör staden till ett prioriterat mål för en potentiell angripare i krigstid.

Den svenska flottan har i dag två ytstridsflottiljer och en ubåtsflottilj baserade i Karlskrona respektive Stockholm. Samtliga är alltså baserade på ostkusten. Skälen till detta är bland annat närheten till huvudstaden, marinbasen, Gotland och de strategiska farlederna i Östersjön. Samtidigt ser vi ett ökat behov av ökad försvarsförmåga på den strategiskt betydelsefulla västkusten. Det saknas en permanent flottnärvaro i området, bortsett från en mindre garnison av röjdykare i Skredsvik utanför Uddevalla. Det duger inte.

ANNONS

Inte tillräckliga

I försvarsbeslutet 2020 fastslogs att Älvsborgs amfibieregemente i Göteborg skulle återupprättas. Detta var ett efterlängtat beslut som stärker västkustens försvarsförmåga. För att kunna skydda hamn och farleder i väst krävs en ytstridsförmåga som har geografisk närhet till och lokalkännedom om operationsområdet. För att optimera sådana förutsättningar är tillfälliga baseringar inte tillräckliga.

Tyvärr har vår försvarsförmåga nedprioriterats under många år. Tiden för upprustningen av försvaret var egentligen för några år sedan, innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Att anslagen till försvaret i princip har dubblerats sedan 2020, är bra, men kristdemokraterna ser behov av att gå längre. Vi behöver både vara ambitiösa och strategiska. Vårt förslag tillgodoser både dessa mål, för försvaret av Göteborg.

Frågan om västkustens försvar är dock av en sådan strategisk vikt att det vore direkt oansvarigt av inte se behovet av en ökad flottnärvaro

Politiker bör vara försiktiga med skarpa detaljkrav kring var garnisoner bör placeras. I grunden är det försvarsmakten själva som vet bäst. Frågan om västkustens försvar är dock av en sådan strategisk vikt att det vore direkt oansvarigt av inte se behovet av en ökad flottnärvaro. Den insikten tar Kristdemokraterna med sig i försvarsberedningens slutförhandlingar där vårt besked just därför är tydligt: det behövs en ytstridsflottilj på västkusten.

Mikael Oscarsson (KD) Försvarspolitisk talesperson

Magnus Berntsson (KD) Riksdagsledamot, Göteborg

ANNONS