Elbristen i Västsverige är akut. Vi behöver ökad produktion, skriver debattörerna.
Elbristen i Västsverige är akut. Vi behöver ökad produktion, skriver debattörerna. Bild: Björn Larsson Rosvall

Västkusten behöver vindkraft – för att skapa både jobb och el

Den havsbaserade vindkraften behövs både för klimatomställningen och för elsäkerheten. Byggnader som syns som små prickar i horisonten som blinkar nattetid är dessutom redan vanligt på Västkusten, skriver bland andra Rickard Nordin (C).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

29/12 Förstör inte Bohuskusten med en vindkraftspark

Att det behövs en fördubblad elproduktion är vi och Liberalerna överens om. Tyvärr slutar enigheten där. Att kalla sig det enda gröna borgerliga partiet är inte bara felaktigt utan också ett tragiskt försök att verka klimatsmarta utan att presentera ett enda förslag. I stället levereras en lång räcka tankar om hur omställningen ska motarbetas.

Till skillnad från Liberalerna är vi borgerliga och gröna i verkligheten. Elbristen i Västsverige är akut. Vi behöver ökad produktion. Det skrev också Göteborgs kommun nyligen under på när en ansökan om vindkraft behandlades. Då opponerade sig inte Liberalerna alls. Tvärtom är det tydligt i yttrandet att vindkraften, särskilt den havsbaserade, behövs både för klimatomställningen och för elsäkerheten. Byggnader som syns som små prickar i horisonten som blinkar nattetid är dessutom vanligt på Västkusten. Det kallas fyrar. Vindkraft än längre ut blir inte radikalt annorlunda.

ANNONS

Investerarna står på kö

Liberalerna inleder sin artikel med att alla kraftslag behöver byggas ut. För att sedan säga att det inte ska ske här. Faktum är att ny lokal elkraft är avgörande för jobben och utvecklingen. Om inte vi levererar elen gör någon annan det och då kommer de nya jobben där, även de gamla kommer flytta. Utan el ingen Northvolt-fabrik på Hisingen. Utan utbyggd el finns ingen vätgasproduktion till raffinaderierna och kemiklustret här på Västkusten.

Investerarna står på kö för att bygga vindkraft, till skillnad från den kärnkraft som Liberalerna vill se. Volvo Cars sade för någon vecka sedan att: ”Fokus bör ligga på en utbyggnad av förnybar elektricitet, eftersom både tidsaspekten och kostnaden per producerad MWh talar för dessa elektricitetsslag.” Holmen har sagt: ”Att främja snabbt utbyggd vindkraft är en fråga om att säkra industriell konkurrenskraft, arbetstillfällen och välfärd.” Slutligen säger LKAB: ”Vindkraften kan möta behovet i industrin och spelar en central roll i att förse hela Sverige med grön el till låg kostnad.”

Handlar om mer än vindkraft

För oss centerpartister handlar det inte om för eller emot vindkraft. Det handlar om att vara för eller emot utveckling och jobben. Vill vi ha de nya industrijobben till Västsverige och behålla de vi redan har är det dags att bygga ut både ledningar och produktion. Att effektivisera och skapa flexibilitet. Att ge ersättning till de som påverkas och låta kommuner behålla mer av värdet.

ANNONS

Industrin har sagt sitt – dags att lyssna på dem för jobbens skull.

Det är så vi ställer om samhället och det är så vi får ekonomin att växa. Industrin har sagt sitt – dags att lyssna på dem för jobbens skull. Dags att bygga ut vindkraften till havs.

Rickard Nordin (C) klimat- och energipolitisk talesperson

Jakob Edshage (C), Göteborg

Ove Wiktorsson (C), Kungälv

Ulrika Engmér Sandström (C), Öckerö

Elving Andersson (C), Uddevalla

Andreas Hansson (C), Strömstad

ANNONS