Alla barn har rätt till liv, hälsa och säkerhet vilket står i barnkonventionen som i år blivit lag. Det innebär att den måste följas. Polisens våldsanvändning vid stopp av fordon har lett fram till död. Det finns ingenstans för polisen att fly från denna problematik, skriver Jörgen Lundälv.
Alla barn har rätt till liv, hälsa och säkerhet vilket står i barnkonventionen som i år blivit lag. Det innebär att den måste följas. Polisens våldsanvändning vid stopp av fordon har lett fram till död. Det finns ingenstans för polisen att fly från denna problematik, skriver Jörgen Lundälv.

Värna ungas liv istället för polisens biljakter

Åklagare och domstolar måste utgå från barnkonventionen när de prövar om polisens biljakter är lagliga. Om inget görs kommer fler barn och unga att dö och skadas, skriver Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin, Umeå universitet och docent i socialt arbete, Göteborgs universitet.

ANNONS
|

Flera barn har dött vid biljakter. Föräldrar har förlorat sina barn. Västsverige är inget undantag. I maj dog en 16-årig pojke i Lerum efter att ha kört in i en stolpe vid en biljakt. 2013 dödades två ungdomar när de körde av Hjulstabron vid jakt. 2011 dödades en 22-årig man när hans motorcykel körde in i en vägbom vid en jakt i Stockholm. 2002 drunknade två 15-åriga pojkar när bilen som de färdades i körde rakt ut i en sjö utanför Borås i samband med jakt. De fick korta liv.

Liv riskeras

Alla barn har rätt till liv, hälsa och säkerhet vilket står i barnkonventionen som i år blivit lag. Det innebär att den måste följas. Polisens våldsanvändning vid stopp av fordon har lett fram till död. Det finns ingenstans för polisen att fly från denna problematik. JO har flera gånger riktat kritik mot jakterna mot mopeder och motorcyklar. Riksdagen införde 1997 nollvisionen, en ledstjärna för trafiksäkerhetsarbetet. Det är min bestämda uppfattning att barnkonventionen och nollvisionen kan ge skydd mot våldsamma biljakter som polisen ansvarar för. Jag menar att det är nödvändigt för polismyndigheten att öppet redovisa biljakter som genomförs där barn involveras.

ANNONS

Det är viktigt att polisen lyssnar till de oskyddade barnen; cyklister, mopedister och motorcyklister. Här har vi alla ett stort ansvar att visa på nollvisionens betydelse och att samtal är viktigare än jakt

Det är tragiskt att polisens våldsanvändning äventyrar nollvisionen och barnkonventionen. Ingen vet hur jakterna slutar, inte ens polispersonalen som riskerar allas liv. Därför tror jag att det vore bättre att poliserna ökade sin närvaro i skolan där de kunde arbeta pedagogiskt. Närvaron ska inte vara tillfällig utan ett permanent inslag i trafikundervisning. Det är hög tid att sätta trafiksäkerhet och beteenden på schemat. Polisens förebyggande arbete borde startas i förskolan. De unga måste få möta polisen och få ställa frågor.

Det är viktigt att polisen lyssnar till de oskyddade barnen; cyklister, mopedister och motorcyklister. Här har vi alla ett stort ansvar att visa på nollvisionens betydelse och att samtal är viktigare än jakt. Det skulle kunna finnas särskilda banor där mopedister kunde köra på och få feedback på körning samt diskutera fordon, beteenden och omgivning.

Naturlig del i skolan

Arbetet måste ske på lång sikt. Det finns inga kortsiktiga vinster när man arbetar förebyggande. Attityderna måste ändras och skadeutvecklingen brytas. Här har politikerna stort ansvar. I annat fall tror jag att vi kommer att få se fortsatta hälsoförluster och död hos barn men också hos polispersonal. Eldsjälar inom polisen löser inte detta. Det behövs en utbyggd kontaktpolisverksamhet där polisen blir en naturlig del i skolvardagen. Humanism och barns liv måste värnas före jakt.

ANNONS

Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin, Umeå universitet och docent i socialt arbete, Göteborgs universitet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS