Trots att det pågår vad många kallar ett folkmord, har vi inte noterat någon reaktion varken från Ffa eller Svff. Annat var det 24 februari 2022 när Ryssland attackerade Ukraina. Då dröjde det bara två dagar tills att svensk idrott tillsammans med nordiska förbunden införde sportbojkott av Ryssland, skriver debattören.
Trots att det pågår vad många kallar ett folkmord, har vi inte noterat någon reaktion varken från Ffa eller Svff. Annat var det 24 februari 2022 när Ryssland attackerade Ukraina. Då dröjde det bara två dagar tills att svensk idrott tillsammans med nordiska förbunden införde sportbojkott av Ryssland, skriver debattören. Bild: Grøtt, Vegard Wivestad

Varför bojkott av rysk idrott men inte israelisk?

Detta är ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet där jag frågar varför vi bojkottar rysk idrott men inte israelisk, skriver Bengt Frejd.

ANNONS

Allt sedan bildandet av staten Israel har det palestinska folket fördrivits och behandlas som andra klassens medborgare. Under de senaste månaderna attackerar Israel Gaza från luften, marken och havet. Israel bombar bostäder, sjukhus, skolor, religiösa byggnader, kultur- och idrottsanläggningar samt infrastruktur. Hittills har över 21 000 personer dött och 55 000 skadats, varav drygt 70 procent är kvinnor och barn. Israel har stängt av vatten och el och gjort det näst intill omöjligt att komma in med hjälpsändningar som medicin, mat, vatten och bränsle, vilket inom kort leder till en svältkatastrof. Samtidigt har Israel tvingat den palestinska befolkningen på flykt till södra Gaza, men även dessa områden utsätts för Israels krigshandlingar. Parallellt attackerar Israels armé och dess bosättare palestinier på Västbanken.

ANNONS

Israel fortsätter

Trots att generalförsamlingen i FN röstat för vapenvila och säkerhetsrådet nyligen antog en resolution som skulle säkra leveranser av mat, vatten, bränsle och medicin fortsätter Israel som om inget hade hänt.

Osca – FN:s kontor för samordning av humanitära frågor på ockuperade palestinska territorium rapporterade den 26 december 2023: ”On 25 december, Israeli media published a video reportedly showing Israeli forces detaining hundreds of Palestinians inside Al Yarmouk football stadium in Gaza city. The video shows the detainees, including children, older people and persons with disabilities, being forced to strip to their underwear in degrading conditions.”

Fotbollsarenor som fängelser får oss att minnas militärkuppen i Chile 1973. För en månad sedan fick Fifa, samt alla nationella förbund, en skrivelse från Palestinska fotbollsförbundet, som beskriver konsekvenserna av Israels krigshandlingar. När vi nyligen kontaktade Svenska fotbollförbundet om hur ni förhöll er till brevet, visste ni inte ens om brevet. Ni fick efter påstötningar från oss leta flera gånger innan brevet hittades.

Är de palestinska barnen mindre värda än de ukrainska?

Trots att det pågår vad många kallar ett folkmord, har vi inte noterat någon reaktion varken från Fifa eller Svff. Annat var det 24 februari 2022 när Ryssland attackerade Ukraina. Då dröjde det bara två dagar tills att svensk idrott tillsammans med nordiska förbunden införde sportbojkott av Ryssland. Vi är övertygade om att det är många som funderar på varför idrottsungdomar behandlas så olika.

ANNONS

Vad säger du Fredrik Reinfeldt, ordförande för Svenska fotbollförbundet:

• Varför idrottsbojkottas Ryssland men inte Israel?

• Är de palestinska barnen mindre värda än de ukrainska?

• Vill svensk idrottsrörelse bli ihågkommen som tyst och därmed medskyldig till Israels handlingar?

Som ett led i att bryta tystnaden om idrottens roll bjuder vi in dig till ett offentligt samtal i Göteborg. Du kan själv välja datum, på temat:

Varför idrottsbojkott av Ryssland men inte Israel?

Bengt Frejd, styrelsemedlem Proletären FF

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS