När vi läste Mats Reimers artikel blev vi bekymrade över att han inte hade tagit kontakt med oss för en gemensam artikel. Artikelförfattaren har inte heller insyn i vår verksamhet men uttrycker ändå åsikter om vår bemanning, skriver debattörerna.
När vi läste Mats Reimers artikel blev vi bekymrade över att han inte hade tagit kontakt med oss för en gemensam artikel. Artikelförfattaren har inte heller insyn i vår verksamhet men uttrycker ändå åsikter om vår bemanning, skriver debattörerna.

Vården av barn som behöver utredas för autism måste vara jämlik

Det är beklagligt att vissa lokala vårdinrättningar ibland kan hitta bra sätt att erbjuda vård, men ha svårigheter att sprida sina metoder och arbetssätt så att de kan gagna en större del av befolkningen och därmed skapa en mer rättvis vårdtillgång, skriver Erika Haglöf, Sara Lundqvist och Marie Carlsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

9/9 Huvudlöst att stänga ner fungerande vård för små autistiska barn

Vi från barn- och ungdomspsykiatrin vill gärna ge vår bild vad gäller neuropsykiatriska utredningar i Västra Götalandsregionen. Som det ser ut i dag utreds barn under 5 år inom olika verksamheter, verksamheter som både har olika resurser och olika förutsättningar att ta sig an sitt uppdrag.

Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Det är beklagligt att vissa lokala vårdinrättningar ibland kan hitta bra sätt att erbjuda vård, men ha svårigheter att sprida sina metoder och arbetssätt så att de kan gagna en större del av befolkningen. I stället för att avveckla sådana enheter skulle en utmärkt alternativ strategi vara att utveckla och se på möjligheterna att sprida arbetssättet så att det kommer fler barn till del i regionen. Var i regionen barn och ungdomar bor ska inte påverka möjligheten till vård.

ANNONS

Vi från barn- och ungdomspsykiatrin vet att vi inte har möjlighet att träffa alla barn, ungdomar och familjer som söker oss och vi arbetar efter strikta medicinska prioriteringar. Därför ser vi positivt på att alla inom vården som möter barn och ungdomar, både barnmedicin, primärvård och barnpsykiatri kan hjälpas åt. När vi läste Mats Reimers artikel blev vi bekymrade över att han inte hade tagit kontakt med oss för en gemensam artikel. Artikelförfattaren har inte heller insyn i vår verksamhet men uttrycker ändå åsikter om vår bemanning.

Regional utredningsmottagning

Barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten har de senaste åren antagit utmaningen att försöka skapa bra möjlighet till jämlik vård för alla regionens medborgare. Detta genom en regional remissportal och en regional utredningsmottagning.

BUP regionala utredningsmottagningen (RU) är en nyöppnad regiongemensam mottagning för barn och unga med frågeställning ADHD och/eller autism. Under våren har mottagningen tagit emot patienter i mindre skala för att från och med vecka 32 öka upp verksamheten ytterligare.

Vi har inga problem med att bemanna enheten då arbetet upplevs väldigt meningsfullt

Förutom utredningar erbjuder RU även digital föräldrautbildning i grupp för vårdnadshavare till barn och unga som utretts på RU. Tvärtemot vad som skrivs i Reimers text har vi inga problem med att bemanna enheten då arbetet upplevs väldigt meningsfullt.

Det krävs en by för att uppfostra ett barn och det krävs en vårdkedja som kan samarbeta bra för att hjälpa barn och unga med psykisk ohälsa. Vi ser fram emot samarbete i frågan då vi alla är angelägna om att skapa en god, sammanhållen och jämlik vård för våra barn och ungdomar.

ANNONS

Erika Haglöf, enhetschef BUP regionala utredningsmottagning, Drottning Silvias barnsjukhus

Sara Lundqvist, överläkare/sektionschef BUP, Drottning Silvias barnsjukhus

Marie Carlsson, verksamhetschef Neurologi och Psykiatri Barn, Drottning Silvias barnsjukhus

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS