Det är nödvändigt att strama upp kontrollen av vårdföretag, skriver debattörerna.
Det är nödvändigt att strama upp kontrollen av vårdföretag, skriver debattörerna.

Vårdcentraler ska inte ägas av börsbolag i skatteparadis

Bakom namn som ”Ugglans vårdcentral” och ”Capio vårdcentral” döljer sig börsbolag i Australien och riskkapitalbolag i Luxemburg. Vi socialdemokrater vill sätta stopp för detta. Göteborgarnas vårdcentraler ska inte ägas av anonyma kapitalplacerare, skriver bland andra My Alnebratt (S).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Capio, med nära 80 000 listade Göteborgare ägs av Ramsay Générale de Santé som i sin tur ägs till 52,5 procent av Ramsay Health Care Limited, noterat på australiensiska börsen. Men kanske inte länge till. Ett amerikanskt konsortium KKR som i sin tur företräder en investeringsfond i Abu Dhabi har lagt ett bud på Capio.

”Ugglans vårdcentral” med drygt 8 000 listade Göteborgare ägs av finska vårdbolaget Mehiläinen Konserni Oy, som i sin tur ägs till 56 procent av det internationella riskkapitalbolaget CVC Capital Partners, med säte i Luxemburg. Med ägande följer makt att ställa villkor och makt att sälja vidare.

ANNONS

Vem köper nästa gång? En statlig kinesisk bank?

LÄS MER:Läkare och riskkapitalister – de äger din vårdcentral

Vi ska vara noga med vilken vårdkvalitet en privat vårdgivare måste leverera, men det är också viktigt att vi inte förlorar den demokratiska kontrollen över välfärden. Det är inte självklart att vi kan hävda principen ”vård efter behov” om stora delar av välfärden ägs av internationella finansbolag. Därför vill vi skärpa reglerna för vilka som får äga välfärdsföretag, hur ägandet ska vara strukturerat och vilka vinster som får delas ut.

Skärpa kontrollen av vårdföretag

Men det är inte enbart riskkapitalbolag i skatteparadis som är problematiska ägare till göteborgarnas vårdcentraler. Det finns även vårdcentraler som ägs av en person som för två år sedan dömdes till fängelse för bokföringsbrott. Han har även haft miljonskulder och fick förra året förelägganden om tvångslikvidation av Bolagsverket. Så slarvigt får Västra Götalandsregionen inte hantera göteborgarnas pengar.

Det är nödvändigt att strama upp kontrollen av vårdföretag och säga upp avtal med företag som inte förvaltar skattebetalarnas pengar ansvarsfullt.

Vi socialdemokrater ger väljarna tydliga besked:

• Vi kräver att alla vårdbolag som vill sluta vårdavtal med Västra Götalandsregionen garanterar att patienter med privata sjukvårdsförsäkringar inte kan köpa sig före i kön på skattebetalarnas bekostnad.

• Vi kräver skärpt kontroll av vilka som äger privata men offentligt finansierade välfärdsföretag. I dag görs ingen ägarprövning när ett vårdbolag säljs vidare. Det tänker vi ändra på.

ANNONS

När det moderatledda styret rycker på axlarna när riskkapitalbolag i Abu Dhabi vill köpa göteborgarnas vårdcentraler säger vi socialdemokrater nej! Får vi väljarnas förtroende tar vi tillbaka den demokratiska kontrollen över vården.

My Alnebratt (S), regionrådskandidat Västra Götaland

Karin Greenberg Gelotte (S), Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Ann-Christine Andersson (S), Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

LÄS MER:Göteborgsk vårdjätte kan köpas upp – bud på 140 miljarder

LÄS MER:Capio om riskerna med en möjlig försäljning – efter Hallengrens (S) utspel

ANNONS