Försvarar sin politik. Alice Bah Kuhnke (MP) och Gunilla Carlsson (S) bemöter kritiken mot filmpolitiken.
Försvarar sin politik. Alice Bah Kuhnke (MP) och Gunilla Carlsson (S) bemöter kritiken mot filmpolitiken.

Vår politik har ett brett stöd i filmbranschen

DEBATT: Vår filmpolitik ger filmskapare stabilare förutsättningar för hela den långa process det är att gå från idé till filmpremiär. Det innebär att de som skapar film kommer närmare besluten om sina egna villkor, skriver Alice Bah Kuhnke (MP) och Gunilla Carlsson (S).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

Filmpolitik, 4/6

Svensk film behöver mer resurser och mer inflytande för fler. Detta är något som filmbranschen som helhet har efterlyst länge. Av de många remissinstanser som svarade på förslaget att lämna filmavtalet var 70 procent positiva. Filmpolitiken blir nu fullt ut en del av kulturpolitiken. Att kalla detta breda stöd för ett fiasko är att inte lyssna på filmbranschens alla aktörer som längtar efter en stabil grund att stå på.

Processen bakom den nya filmpolitiken är inget som enbart pågått under nuvarande regering. Faktum är att samtalen med branschen initierades redan under den borgerliga alliansregeringens tid. Den finansieringslösning som de borgerliga nu är så upprörda över var något som först lades fram av den borgerliga regeringens utredare Mats Svegfors.

ANNONS

Den som skapar en film har samma behov av mat på bordet och pengar att betala räkningar för som alla andra. När staten nu går in med 235 miljoner kronor i statsbudgeten, som ersättning för tidigare filmavtalsfinansering, får filmskapare stabilare förutsättningar för hela den långa process det är att gå från idé till filmpremiär. Svensk film ska vara ett självklart och tillgängligt val för publiken i hela landet.

Möjlighet att minska detaljregleringen

Den nya filmpolitiken har en viktig effekt som kommit bort i debatten den senaste tiden. I och med att vi lämnar filmavtalets minskande krets av aktörer får vi också möjlighet att minska detaljregleringen av villkoren för svensk film. Riksdagen lägger nu fast ett fåtal mål för filmpolitiken, sedan är det upp till hela filmbranschen att tillsammans med Svenska Filminstitutet välja väg för att nå dessa. Detta skifte innebär att de som skapar film kommer närmare besluten om sina egna villkor.

En stor sak med den nya filmpolitiken har vi redan fått se. Filmpolitikens innehåll och roll debatteras mer än på mycket länge. Detta gör att vi får en öppen, fri och demokratisk debatt om filmens mål och medel, något som saknas under de slutna åren med ett slutet filmavtal.

ANNONS

På torsdag når debatten sin höjdpunkt när vi ska mötas i riksdagen för att debattera om regeringens proposition om den nya, moderna filmpolitiken. Vi ser nu fram emot en konstruktiv debatt om hur vi tillsammans kan skapa så bra förutsättningar som möjligt för svensk film.

Alice Bah Kuhnke (MP)

kultur- och demokratiminister

Gunilla Carlsson (S)

vice ordförande i riksdagens kulturutskott

ANNONS