Niklas Wykman (M), riksdagsledamot
Niklas Wykman (M), riksdagsledamot

Var och en ska själv få bestämma vad man vill äta

För mig är det självklart att var och en själv ska få bestämma vad man vill äta. När starka lobbygrupper som Köttfri måndag vill diktera matsedeln för svenska elever går det för långt, skriver Niklas Wykman (M).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

Vegovågen, 23/5

Jonas Paulsson från Köttfri måndag skriver en sällsynt förvirrad debattartikel där jag anklagas för att vara protektionist och missa vegovågen. Eftersom alla mina dagar har varit köttfria i snart 20 år så är det lite svårt att ta Paulssons angrepp på allvar. Å andra sidan är det så vänsterorganisationer låter när de ska tvinga på hela omgivningen sina egna livsval.

För mig är det självklart att var och en själv ska få bestämma vad man vill äta. När starka lobbygrupper som Köttfri måndag vill diktera matsedeln för svenska elever går det för långt.

Orimligt

ANNONS

Paulsson rör ihop protektionism med att upprätthålla det djurskydd vi har lagstiftat om i Sverige. Det är orimligt att vi stiftar lagar för svenska jordbrukare som vi sen själva åsidosätter när vi upphandlar mat. Däremot råder det fri konkurrens och anbudsrätt för alla som lever upp till de krav vi ställer på djurhållningen.

Fri konkurrens

Det är självklart att vi ska ha fri konkurrens och fri handel inom EU, men det ska då också vara samma produkt vi köper. Köper vi inte kött som produceras enligt våra egna regelverk så kapitulerar vi inför en sämre djurhållning.

Jonas Paulsson tillhör dessutom en försvinnande liten minoritet som oroar sig för att detta skulle leda till att Sveriges livsmedelsförsörjning stärks och att jobben blir fler. I dessa oroliga tider tycker de flesta att det är bra att vi har en höjd egen beredskap och kan skapa jobb runtom i Sverige.

Men återigen, konkurrensen ska vara fri, men inte genom att åsidosätta djurskyddet.

Niklas Wykman (M)

riksdagsledamot

ANNONS