Med tanke på hur MP-motionärerna resonerar i hijabfrågan fruktar jag nu fler förslag från deras pennor. Kommer de att i religionsfrihetens namn även att motionera om könsuppdelade idrottslektioner, religiöst motiverade tillstånd att avstå skolresor, möjlighet att slippa både religionsundervisning och diskussioner om yttrandefrihet i samhällskunskapen? skriver debattören,.
Med tanke på hur MP-motionärerna resonerar i hijabfrågan fruktar jag nu fler förslag från deras pennor. Kommer de att i religionsfrihetens namn även att motionera om könsuppdelade idrottslektioner, religiöst motiverade tillstånd att avstå skolresor, möjlighet att slippa både religionsundervisning och diskussioner om yttrandefrihet i samhällskunskapen? skriver debattören,. Bild: Anders Wiklund TT

Var är MP:s stöd för de flickor som påtvingas hijab?

Miljöpartiets riksdagsledamöter skriver i sin replik uteslutande om kvinnor trots att det är hijab på småflickor det egentligen handlar om. Varför sviker MP dessa flickor som mer än några andra behöver samhällets stöd? skriver Mikael Thörnqvist, journalist och föreläsare.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

29/10 Slöjförbud löser inte problemen med hedersförtryck

27/10 Var står Miljöpartiet i hedersfrågan egentligen?

Miljöpartisternas svar på min debattartikel är avslöjande. Inte ens de kan hitta något argument för att småflickor ska bära hijab. Inte på ett enda ställe nämner de i sin text sex-, nio- och tolvåringars rätt att slippa hijab. På så sätt undviker de också att förklara hur MP ska stödja de flickor som jag använde som exempel på förtrycket – barn och ungdomar som misshandlas med basebollträ och andra tillhyggen av mor, far och bröder när de vill slippa hijaben.

ANNONS

”Att tvinga någon att bära slöja är fel.” skriver miljöpartisterna. Trots det vill de att riksdagen beslutar om stöd för föräldrar som vill låsa in sina döttrar i hijabens fängelse.

Cyniskt offras

MP:s bevekelsegrunder går att förstå. Förövare av hedersförtryck är röstberättigade, men det är oftast inte deras offer (och i de fall de är det får de inte lämna hemmet utan övervakning, än mindre lämna en självständig röst i ett val). Det är de sistnämnda som cyniskt offras på fyraprocentsspärrens altare när MP röstfiskar inför nästa val.

Det ”är naivt att tro att ett slöjförbud tar bort hedersförtrycket” skriver MP-kvinnorna. Vem har påstått det? Det finns ett oräkneligt antal sätt att av hedersskäl plåga sina barn, till exempel sekundklockning av tiden det tar att gå från och till skolan och förbud att delta i vissa skolaktiviteter. Med tanke på hur MP-motionärerna resonerar i hijabfrågan fruktar jag nu fler förslag från deras pennor. Kommer de att i religionsfrihetens namn även att motionera om könsuppdelade idrottslektioner, religiöst motiverade tillstånd att avstå skolresor, möjlighet att slippa både religionsundervisning och diskussioner om yttrandefrihet i samhällskunskapen?

Skolan en fristad

Skolan kan vara en fristad för hedersförtryckets offer. Tyvärr är flickorna dock ofta övervakade av bröder eller släktingar även där. ”Jag vill inte” är nämligen inget argument som biter på hedersförtryckets förövare. Ett förbud på skolan, med personal och myndigheter som har ryggrad nog att upprätthålla det, skulle däremot vara en stor hjälp.

ANNONS

”Hur blir ett förbud en frigörelse för de kvinnor som självmant väljer slöjan?” Gör som jag skriver, låt flickorna välja själva när de blir tillräckligt gamla för att ha en möjlighet att förstå konsekvenserna. Religion är som sagt i likhet med sex och alkohol ingen självklart ofarlig företeelse.

Man kan inte vara emot hedersförtryck och samtidigt ge eldunderstöd i riksdagen till dem utövar det. Miljöpartiet är politiskt schizofrent.

Mikael Thörnqvist, journalist, författare och föreläsare

ANNONS