Värdegrundsarbete, hur man bemöter boende, deras anhöriga samt kollegor, dokumentation och klargörande kring vad uppdraget som medarbetare innebär, är några exempel. Vällovligt, men det räcker inte, skriver debattörerna.
Värdegrundsarbete, hur man bemöter boende, deras anhöriga samt kollegor, dokumentation och klargörande kring vad uppdraget som medarbetare innebär, är några exempel. Vällovligt, men det räcker inte, skriver debattörerna. Bild: Pontus Lundahl/TT

Vanvården av äldre på Gerdas gård måste få rättsliga påföljder

Rapporten om brister och missförhållanden på vård- och omsorgsboendet Gerdas gård är en fasansfull läsning som väcker ilska, avsky och frågor. Det räcker inte med att som vanligt markera att ”det som hänt är oacceptabelt”, för att sedan fortsätta med nya värdegrundsdokument eller ytterligare en handlingsplan. Det här fordrar polisanmälan och rättsliga påföljder. Boende och anhöriga måste få upprättelse, skriver Mattias Tykesson (M), ledamot i Äldre samt vård- och omsorgsnämnden

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Hur är detta möjligt på ett av stadens mest uppskattade och populära äldreboenden? Hur kan det finnas en sådan kultur som rösterna i utredningen vittnar om? Hur kan man som medarbetare ens komma på tanken att behandla gamla sköra människor på det sättet?

Det utredningen visar och det som rapporterats i Göteborgs-Posten (21/6), kan inte tolkas på annat sätt än vanvård. Bland det som framkommer, har vi exempelvis fått höra att personal har serverat mindre mat till de boende och själva sedan ätit upp den då överblivna maten. Det är så vidrigt att höra om, att man blir förtvivlad. Annat som framkommer är till exempel hur man talar om och behandlar de boende som en ”sak”.

ANNONS

Vill bara gråta

Men fler gränser har passerats. I GP (22/6) fick vi också läsa om den boende, vars enda kontaktväg under pandemin med sina anhöriga skulle ske via brev under besöksförbudet. Personalen hade aldrig överlämnat breven till den boende, vilket uppdagades för anhöriga när de städade ur rummet efter dennes bortgång. Man vill bara gråta.

Att det ovanpå detta rått en tystnadskultur och där personal som sagt ifrån hotats av sina kollegor, gör saken än värre. Det visar på allvarliga och grova systemfel.

Händelserna på Gerdas Gård har resulterat i en utredning enligt lex Sarah och anmälts till inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I rapporten föreslår Socialt ansvarig samordnare (SAS) i Göteborgs stad ett stort antal åtgärder, vilka behöver göras för att den här typ av händelser inte skall ske igen. Värdegrundsarbete, hur man bemöter boende, deras anhöriga samt kollegor, dokumentation och klargörande kring vad uppdraget som medarbetare innebär, är några exempel. Vällovligt, men det räcker inte.

Att det ovanpå detta rått en tystnadskultur och där personal som sagt ifrån hotats av sina kollegor, gör saken än värre

Det räcker inte med att som vanligt markera att ”det som hänt är oacceptabelt”, för att sedan fortsätta med nya värdegrundsdokument eller ytterligare en handlingsplan. Det här fordrar polisanmälan och rättsliga påföljder. Boende och anhöriga måste få upprättelse. Medarbetare som aktivt medverkat till den vanvård vi kunnat läsa om i rapporten, måste kunna ställas till svars. Det räcker inte med avsked eller omplaceringar. Personal som inte ser våra allra mest sköra och försvarslösa som människor, bör heller aldrig mer få arbeta med våra äldre.

ANNONS

Mattias Tykesson (M) Ledamot i Äldre samt vård- och omsorgsnämnden

ANNONS