Tyvärr finns det ofta mer än ett glapp mellan teori och praktik när socialdemokrater pratar ekonomisk politik, skriver debattörerna.
Tyvärr finns det ofta mer än ett glapp mellan teori och praktik när socialdemokrater pratar ekonomisk politik, skriver debattörerna.

Vänsterstyret har rätt men gör ändå fel

När socialdemokrater pratar ekonomisk politik brukar det finnas mer än ett glapp mellan det de säger och det de gör. De lovade till exempel att dra ner på administration och meningslösa projekt, men det bara fortsätter, skriver Axel Josefson (M), Martin Wannholt (D), Axel Darvik (L) och Elisabet Lann (KD).

ANNONS
|

Slutreplik

14/4 Högern satsar bara på välfärden när de inte sitter på makten

5/4 Vänsterstyrets oförmåga att prioritera leder till att barnen offras

När vi föreslår konkreta åtgärder för att säkerställa kvaliteten i förskolan väljer tre representanter för Göteborgs vänsterstyre att skälla på regeringen och prata om svunna tider. Vänsterstyrets replik bekräftar deras ansvarslöshet mot barnen och svaga politiska ledarskap.

När vänsterstyret skyller den ansträngda ekonomin på regeringen ska man komma ihåg att de inte ens använder hela det bidrag som kommer från staten. Dessutom klarar de inte av att prioritera, utan väljer aktivt att ge lite till alla i stället för mer där pengarna behövs mest.

ANNONS

Trots Socialdemokraternas tidigare tal om att spara på administration, kommunikatörer och konsulter fortsätter vänsterstyret att göda byråkratin, starta nya utredningar och hålla liv i meningslösa projekt. Det gör varken förskolebarn eller deras föräldrar lyckligare.

Pengar finns

På en punkt har dock vänsterdebattörerna rätt. Det tidigare Alliansstyret höll hårdare i göteborgarnas pengar när ekonomin var god och inflationen låg. Tack vare att vi ”samlade i ladorna”, för att använda en sliten socialdemokratisk metafor, finns det nu mer pengar att satsa. Det är som att de inte förstår vad de själva säger.

Tyvärr finns det ofta mer än ett glapp mellan teori och praktik när socialdemokrater pratar ekonomisk politik. I teorin hänvisar de till principer om att spara i högkonjunktur för att kunna mildra effekterna av kommande lågkonjunkturer – i praktiken är de lika generösa med andras pengar oavsett ekonomiskt läge. I teorin säger de att de vill värna välfärdens kärna – i praktiken är det lite pengar till allt och alla.

Då gäller det att skära i byråkratin redan nu, så att besparingarna hinner få effekt.

Vi väljer tvärtom att prioritera så att det verkligen ska finnas pengar till förskola, skola, vård och omsorg. Det kommer visa sig vara ännu viktigare nästa år då Göteborgs Stads kostnader för bland annat pensioner kommer att räknas upp utan att intäkterna ökar. Då gäller det att skära i byråkratin redan nu, så att besparingarna hinner få effekt. Vi säger inte att det är ett lätt jobb, men det måste göras för att barn och ungdomar ska få en utbildning som rustar dem inför framtiden och de äldre en äldrevård som är värdig.

ANNONS

Inför detta väljer vänsterstyret att passivt titta på, klaga på regeringen och berätta historier de själva inte förstår. Det är inte värdigt styret i Sveriges näst största stad. Göteborgarna förtjänar bättre och måste kunna kräva mer av sina politiker.

Axel Josefson (M), kommunalråd

Martin Wannholt (D), kommunalråd

Axel Darvik (L), kommunalråd

Elisabet Lann (KD), kommunalråd

LÄS MER:Vi kan inte springa fortare än vi redan gör

LÄS MER:Rädda välfärden från systemhotande nedskärningar

LÄS MER:Extrabudget ska rädda kvar kulturstöd och biblioteksböcker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS