David Lega (KD), oppositionsråd Göteborg
David Lega (KD), oppositionsråd Göteborg

Vänsterstyret förstör äldreomsorgen i Göteborg

Det är nog nu. Efter nästan ett kvarts sekels vänsterstyre behöver Göteborgs äldre ett välfärdslöfte som går att lita på. Därför säger vi nej till mer vänster i välfärden, skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Äldreomsorgen i Göteborg står inför utmaningar. Den främsta utmaningen är att hålla äldreomsorgen borta från det vänsterstyre som under 24 år har nedmonterat omsorgen och skapat en ojämlikhet i Göteborg.

Våra äldre förtjänar att bli bemötta med respekt och värdighet. Att få bo i en trygg och kärleksfull miljö omgiven av personer med kompetens och tid för uppdraget ser vi som en självklarhet. Våra äldre känner bäst sina egna behov. Vi hade önskat att det var en självklarhet för alla.

Fina ord utan innebörd

Det var inte länge sedan som Marina Johansson (S) lovade att Göteborg skulle vara bäst av storstäderna på äldreomsorg. Det är fina ord, men helt utan innebörd. Sedan det uttalandet har vi både blivit omsprungna av Malmö och Stockholm i flera av de indikatorer som Socialstyrelsen presenterar årligen. Vi ser även en stor ojämlikhet mellan stadsdelarna, på Västra Hisingen svarar 88 procent av de äldre att de är nöjda, medan samma siffra i Angered är 66 procent enligt siffror från 2016.

ANNONS

Vid sidan av Socialdemokraternas bristande självmedvetenhet ser vi Vänsterpartiets hårdnackade motstånd mot valfrihetsreformer. I kombination med att vänsterstyret har sänkt Göteborgs företagsklimat i botten skapar det inte förutsättningar för välfärdsföretagen att ge de äldre alternativ, än mindre ger de äldre möjlighet till en värdig och valfri äldreomsorg. Jag är förvånad över att vänsterstyrets politiker själva kan stå upp för sin äldrefientliga politik.

Aldrig i vänsterns ledband

Kristdemokraterna kommer aldrig springa i vänsterns ledband. Vi står upp för en tryggare äldreomsorg med en utökad valfrihet för de äldre. Vi vill att Göteborg ska erbjuda alla äldre över 75 år hemtjänst utan biståndsbedömning. Vi vill ta fram ett stadsövergripande program för socialt innehåll inom äldreomsorgen. Vi vill bygga ut äldreboendeplatser och skapa fler trygghetsboenden.

Detta är vad äldre i Göteborg behöver. Medel avsatta till äldreomsorgen måste ju gå till just äldreomsorgen, och inte till kommunala hotell eller kamelcenter. Vi vill öronmärka pengarna till äldreomsorgen och inte låta vänsterstyret återigen stoppa fingrarna i syltburken.

Vi måste se till vad de äldre faktiskt behöver och lyssna mer på dem. Det är de äldres behov som ska bestämma över deras situation, inte politiska floskler.

Mitt vallöfte är att alltid bekämpa vänster i välfärden. Vi kommer alltid att stå upp för en borgerlig äldrepolitik där människan är i fokus. Allt annat är ovärdigt och ett svek mot Göteborgs äldre. Man ska kunna lita på Göteborg.

ANNONS

David Lega (KD)

oppositionsråd Göteborg

ANNONS